Milanović uručio odlikovanja hrvatskim generalima

Tanjug
Milanović uručio odlikovanja hrvatskim generalima

KNIN - Uoči sutrašnje centralne proslave 25. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja, hrvatski predsjednik Zoran Milanović je večeras u Kninu dodelio odlikovanja generalima Hrvatske vojske.

“Velika je stvar što će vjerujem sutra, u ove dane okupljanja, naše društvo biti šire. 25 godina nakon rata, moja je čast da odlikujem i hrvatske jedinice iz BiH. To je naš dug časti”, rekao je Milanović.

Ono što, kako je rekao, sa dubokim ljudskim uvjerenjam može da kaže je da su ratovi gotovi i da je te ratove Hrvatska dobila.

“Hrvatski rat je bio pravedan rat. I kao svaki rat, bio je težak i krvav”, kazao je Milanović.

On je uručio odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom penzionisanim generalima HV-a za izuzetan doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga i za lične uspehe u vođenju i komandovanju jedinicama Oružanih snaga, kao i odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Prije dodjele odlikovanja, obratio se penzionisani general Ante Gotovina, koji je, između ostalog, rekao da je puno vremena prošlo od završetka rata, ali nikad nije kasno učiniti dobro, učiniti pravedno.

“Dragi prijatelji, svojom hrabrošću i nesebičnim zauzimanjem za domovinu u ono za naš narod sudbonosno vrijeme, zajedništvom svih nas izgradili smo hrvatsku vojsku spremnu i sposobnu da se odbranimo, okončamo nametnuti rat i stvoriti pretpostavke za trajni mir”, naveo je Gotovina, prenio je hrvatski portal index.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana