Милановић: Украјина није једина криза која заслужује пажњу

Танјуг
Foto: Tanjug

ЖЕНЕВА- Предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио је данас на отварању скупштине Светске здравствене организације (СЗО) да са огромном тугом и невјерицом посматра нападе на болнице и здравствене установе у Украјини, али да то није једина криза која завређује свјетску пажњу.

Милановић је додао је да Хрватска с огромном тугом и невјерицом посматра нападе на болнице и здравствене установе у Украјини, али да то није једина криза са којом се свет суочава.

"Можда је у највећем фокусу, али има пуно сукоба који се појављују на глобалном нивоу и који заслужују нашу једнаку подршку и пажњу", истакао је Милановић, пренела је Хина.

Он је позвао је на већу приправност у будућим кризама.

"Треба нам снажнија и свеобухватнија здравствена архитектура и морамо се припремити за будућу претњу здрављу", рекао је Милановић, рекавши да је пандемија ковид-19 истакла "велику слабост у глобалном управљању здрављем".

Рат у Украјини и с њим повезане глобалне претње и пандемија ковида 19 теме су састанка 194 држава чланица СЗО у Женеви у покушају да се изгради ефикаснији и праведнији здравствени систем.

"Здравље за мир, мир за здравље" мото је 75. заседања Светске здравствене скупштине (СЗС) које се одвија у јеку рата у Украјини и први пут уживо од почетка пандемије ковида 19.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана