Милановић тражи сједницу савјета за националну безбједност

Срна
Милановић тражи сједницу савјета за националну безбједност

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватске Зоран Милановић предложио је премијеру Андреју Пленковићу да буде сазвана сједница Савјета за националну безбједост на којој би био размотрен утицај радикализације на стање безбједности након оружаног напада на Марковом тргу.

Милановић је у писму Пленковићу навео да је прошлонедјељни напад на полицајце и Владу Хрватске злочин са могућим елементима тероризма који је, према доступним информацијама, подстакнут радикализацијом у друштву која доводи до насилног екстремизма.

“Увјерен сам да су надлежне службе способне да гарантују безбједност државног врха и то не видим као проблем о којем би требало посебно разговарати. Међутим, морамо водити рачуна о нашим суграђанима који су у околностима радикализације и кризе која се осјећа, не само у Хрватској, изложени насиљу које у било којем тренутку може ескалирати у овакве или сличне нападе”, навео је Милановић.

Он истиче да радикализација у друштву која доводи до оваквих злочина угрожава националне безбједност.

“У таквој ситуацији, не само Устав него и повјерење које су нам грађани исказали на изборима обавезује нас да покушамо да пронађемо одговарајућа рјешења. Постоје теме око којих се наши ставови разликују, али када је у питању могуће угрожавање националне безбједности и добробит наших грађана, морамо разговарати и заједнички дјеловати”, навео је Милановић.

Двадесетдвогодишњи Данијел Безук 12. октобра пуцао је из аутоматског оружја на полицајца који обезбјеђује улаз у Банске дворе, сједиште хрватске Владе на Марковом тргу.

Безук, који није од раније био познат полицији, прије самоубиства је објавио поруку на друштвеним мрежама “доста је било превара и безобзирног гажења људских вриједности без одговорности”.

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је раније да овај напад има све елементе тероризма, као и да Хрватска има озбиљан друштвени проблем радикализације и екстремизма са којим ће се институције приоритетно бавити у наредном периоду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана