Milanović traži sjednicu savjeta za nacionalnu bezbjednost

Srna
Milanović traži sjednicu savjeta za nacionalnu bezbjednost

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović predložio je premijeru Andreju Plenkoviću da bude sazvana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjedost na kojoj bi bio razmotren uticaj radikalizacije na stanje bezbjednosti nakon oružanog napada na Markovom trgu.

Milanović je u pismu Plenkoviću naveo da je prošlonedjeljni napad na policajce i Vladu Hrvatske zločin sa mogućim elementima terorizma koji je, prema dostupnim informacijama, podstaknut radikalizacijom u društvu koja dovodi do nasilnog ekstremizma.

“Uvjeren sam da su nadležne službe sposobne da garantuju bezbjednost državnog vrha i to ne vidim kao problem o kojem bi trebalo posebno razgovarati. Međutim, moramo voditi računa o našim sugrađanima koji su u okolnostima radikalizacije i krize koja se osjeća, ne samo u Hrvatskoj, izloženi nasilju koje u bilo kojem trenutku može eskalirati u ovakve ili slične napade”, naveo je Milanović.

On ističe da radikalizacija u društvu koja dovodi do ovakvih zločina ugrožava nacionalne bezbjednost.

“U takvoj situaciji, ne samo Ustav nego i povjerenje koje su nam građani iskazali na izborima obavezuje nas da pokušamo da pronađemo odgovarajuća rješenja. Postoje teme oko kojih se naši stavovi razlikuju, ali kada je u pitanju moguće ugrožavanje nacionalne bezbjednosti i dobrobit naših građana, moramo razgovarati i zajednički djelovati”, naveo je Milanović.

Dvadesetdvogodišnji Danijel Bezuk 12. oktobra pucao je iz automatskog oružja na policajca koji obezbjeđuje ulaz u Banske dvore, sjedište hrvatske Vlade na Markovom trgu.

Bezuk, koji nije od ranije bio poznat policiji, prije samoubistva je objavio poruku na društvenim mrežama “dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je ranije da ovaj napad ima sve elemente terorizma, kao i da Hrvatska ima ozbiljan društveni problem radikalizacije i ekstremizma sa kojim će se institucije prioritetno baviti u narednom periodu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana