Милановић постао предсједник

Agencije
Милановић постао предсједник

ЗАГРЕБ - Зоран Милановић данас је у Загребу положио заклетву и постао пети предсједник Хрватске.

- Као предсједник, држаћу се Устава и закона, бринути се за поштовање уставноправног поретка Хрватске, бдјети над уредним и праведним дјеловањем свих тијела власти, те чувати независност, постојање и јединственост Хрватске. Тако ми Бог помогао - рекао је Милановић.

Милановић дужност предсједника почиње обављати сутра, када ће потписати и прве одлуке о именовањима људи који ће бити дио његовог кабинета на Пантовчаку, преносе хрватски медији.

Данашња инаугурација новог хрватског предсједника убедљиво је најскромнија у односу на све претходне, први пут је одржана на Пантовчаку и присуствовало  јој је значајно више акредитовних представника медија него званица.

О инаугурацији је извјештавало чак 66 акредитованих медија, а заједно са сниматељима, фотографима, техничарима, расвјетљивачима биће их око 250, чиме вишеструко надмашују број од 40-ак званица.

Кабинет одлазеће председнице Колинде Грабар Китаровић предвидео је у свом буджету 650.000 куна за инаугурацију новог председника, али ће с обзиром на то да се ова данашња одвија на Пантовчаку са много мање званица коштаће неупоредиво мање.

Целу церемонију инаугурације новог предсједника Зорана Милановића формално организује Кабинет одлазеће председнице, јер се користе средства из буджета њеног Кабинета.

Тако Милановићева инаугурација доноси Хрватској одједном двије значајне промјене у протоколарној пракси - одржава се у мањем простору и с мање захтевним програмом, а средства су унапред предвиђена.

Према процени члана Милановићеог тима, Орсата Миљенића, данашња инаугурација ће коштати негде исод 100.00 куна.

- Неће бити посебних трошкова, осим нешто око озвучења што немамо у државној управи. Углавном, можемо рачунати да ће трошкови износити максимално једну шестину од предвиђеног прорачуна - проценио је Орсат Миљенић за Индедж.

Иначе, инаугурација Колинде Грабар-Китаровић коштала је 598.000 куна. Одвијала се на Марковом тргу са 600 званица међу којима су, пише Индедж, били фашисти, лопови и убице, а трошковник је укључивао бројне ставке - трошак доставе хране и пића, аудио опрема, сценографија, одсједање у "Њестину", заставице и тракице, визуални идентитет, најам опреме, позорница, најам столица и аутобуса.

Инаугурација председника Иве Јосиповића, трећег хрватског председника у мандату од 2010. до 2015. године, одвијала се такође на Марковом тргу, гдје је положио заклетву, а примопредаја Кабинета на Пантовчаку. Трошак инаугурације је износио 606.000 куна и такође је плаћен из буџета.

Да је Грабар Китаровић побиједила, Индедкс пише да би свих планираних 650.000 куна било потрошено.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана