Milanović postao predsjednik

Agencije
Milanović postao predsjednik

ZAGREB - Zoran Milanović danas je u Zagrebu položio zakletvu i postao peti predsjednik Hrvatske.

- Kao predsjednik, držaću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela vlasti, te čuvati nezavisnost, postojanje i jedinstvenost Hrvatske. Tako mi Bog pomogao - rekao je Milanović.

Milanović dužnost predsjednika počinje obavljati sutra, kada će potpisati i prve odluke o imenovanjima ljudi koji će biti dio njegovog kabineta na Pantovčaku, prenose hrvatski mediji.

Današnja inauguracija novog hrvatskog predsjednika ubedljivo je najskromnija u odnosu na sve prethodne, prvi put je održana na Pantovčaku i prisustvovalo  joj je značajno više akreditovnih predstavnika medija nego zvanica.

O inauguraciji je izvještavalo čak 66 akreditovanih medija, a zajedno sa snimateljima, fotografima, tehničarima, rasvjetljivačima biće ih oko 250, čime višestruko nadmašuju broj od 40-ak zvanica.

Kabinet odlazeće predsednice Kolinde Grabar Kitarović predvideo je u svom budžetu 650.000 kuna za inauguraciju novog predsednika, ali će s obzirom na to da se ova današnja odvija na Pantovčaku sa mnogo manje zvanica koštaće neuporedivo manje.

Celu ceremoniju inauguracije novog predsjednika Zorana Milanovića formalno organizuje Kabinet odlazeće predsednice, jer se koriste sredstva iz budžeta njenog Kabineta.

Tako Milanovićeva inauguracija donosi Hrvatskoj odjednom dvije značajne promjene u protokolarnoj praksi - održava se u manjem prostoru i s manje zahtevnim programom, a sredstva su unapred predviđena.

Prema proceni člana Milanovićeog tima, Orsata Miljenića, današnja inauguracija će koštati negde isod 100.00 kuna.

- Neće biti posebnih troškova, osim nešto oko ozvučenja što nemamo u državnoj upravi. Uglavnom, možemo računati da će troškovi iznositi maksimalno jednu šestinu od predviđenog proračuna - procenio je Orsat Miljenić za Indedž.

Inače, inauguracija Kolinde Grabar-Kitarović koštala je 598.000 kuna. Odvijala se na Markovom trgu sa 600 zvanica među kojima su, piše Indedž, bili fašisti, lopovi i ubice, a troškovnik je uključivao brojne stavke - trošak dostave hrane i pića, audio oprema, scenografija, odsjedanje u "Njestinu", zastavice i trakice, vizualni identitet, najam opreme, pozornica, najam stolica i autobusa.

Inauguracija predsednika Ive Josipovića, trećeg hrvatskog predsednika u mandatu od 2010. do 2015. godine, odvijala se takođe na Markovom trgu, gdje je položio zakletvu, a primopredaja Kabineta na Pantovčaku. Trošak inauguracije je iznosio 606.000 kuna i takođe je plaćen iz budžeta.

Da je Grabar Kitarović pobijedila, Indedks piše da bi svih planiranih 650.000 kuna bilo potrošeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana