Милановић покушао да ублажи изјаву о "отетом Косову"

Танјуг
Милановић покушао да ублажи изјаву о "отетом Косову"

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић покушао је данас да ублажи ранију изјаву да је Србији "отето" Косово.

 „Српским таблоидима“ је поручио "без одушевљења, молим", те истакао своју приврженост представницима власти у Приштини и устврдио да је ситуација у Украјини тренутак или почетак краја једне привидно српско-руске романсе, односно да ће Русија кад тад морати да призна Косово.

Милановић је то рекао новинарима у Загребу након зразговра са словеначком предсједницом, а одговорио је и на питање да ли се чуо са председником Србије Александром Вучићем.

-Посљедњи пут сам телефонски разговарао када је била мигрантска криза у јесен 2015. године. Добро је да је схватио да мора прво проучити моју изјаву. То је јако добро. Очито није реаговао на прву. Моја порука екипи у Србији, којој не желим да пакостим,  то је одавно престала бити унутрашња ствар Србије – истакао је.

Како је навео српским таблоидима поручује" Curb your enthusiasm“ или, како је рекао, у прводу на хрватски “Без одушевљења, молим”.

-Ја јесам правник, али сам политичар и изабран демократски предсjедник једне државе и желим да Србија види своју западну перспективу. Мислим да своју приврженост према косовским Албанцима не требам истицати. Да, Србија је остала без Косова. Оно је у међувремену признато. Хрватска га је признала међу првима и ја користим прилику где стигнем да људе увjерим да признају Косово, ако то нису урадили до сада - рекао је Милановић.

Он каже да би Србија дошла на Запад, гдjе је добродошла, неке ствари се морају променити.

- Чињеница je да је ситуација у Украјини тренутак или почетак краја једне привидно српско-руске романсе у којој ће Србија схватити да је преварена љубавница. Наиме, Србија и Косово Русији сметају. Русија ће кад-тад морати признати Косово или се правити да га признаје да би реализовала оно што ради у Украјини. А гдје је ту Србија? Једна мала држава. Нема је - рекао је Милановић.

Изражавајући приврженост представницима власти у Приштини, Милановић је за премијера и предсједницу привремених органа у риштини Аљбина Куртија и Вјосу Османи рекао да су његови пријатељи.

-За почетак ће морати да дају некакав статус заједници српских општина на северу Косова. То су потписали. Али испуњавање обавеза их води даље, а то је Запад- рекао је Милановић и поновио: "Моја порука је 'без одушевљења, молим”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана