Milanović pokušao da ublaži izjavu o "otetom Kosovu"

Tanjug
Milanović pokušao da ublaži izjavu o "otetom Kosovu"

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović pokušao je danas da ublaži raniju izjavu da je Srbiji "oteto" Kosovo.

 „Srpskim tabloidima“ je poručio "bez oduševljenja, molim", te istakao svoju privrženost predstavnicima vlasti u Prištini i ustvrdio da je situacija u Ukrajini trenutak ili početak kraja jedne prividno srpsko-ruske romanse, odnosno da će Rusija kad tad morati da prizna Kosovo.

Milanović je to rekao novinarima u Zagrebu nakon zrazgovra sa slovenačkom predsjednicom, a odgovorio je i na pitanje da li se čuo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

-Posljednji put sam telefonski razgovarao kada je bila migrantska kriza u jesen 2015. godine. Dobro je da je shvatio da mora prvo proučiti moju izjavu. To je jako dobro. Očito nije reagovao na prvu. Moja poruka ekipi u Srbiji, kojoj ne želim da pakostim,  to je odavno prestala biti unutrašnja stvar Srbije – istakao je.

Kako je naveo srpskim tabloidima poručuje" Curb your enthusiasm“ ili, kako je rekao, u prvodu na hrvatski “Bez oduševljenja, molim”.

-Ja jesam pravnik, ali sam političar i izabran demokratski predsjednik jedne države i želim da Srbija vidi svoju zapadnu perspektivu. Mislim da svoju privrženost prema kosovskim Albancima ne trebam isticati. Da, Srbija je ostala bez Kosova. Ono je u međuvremenu priznato. Hrvatska ga je priznala među prvima i ja koristim priliku gde stignem da ljude uvjerim da priznaju Kosovo, ako to nisu uradili do sada - rekao je Milanović.

On kaže da bi Srbija došla na Zapad, gdje je dobrodošla, neke stvari se moraju promeniti.

- Činjenica je da je situacija u Ukrajini trenutak ili početak kraja jedne prividno srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica. Naime, Srbija i Kosovo Rusiji smetaju. Rusija će kad-tad morati priznati Kosovo ili se praviti da ga priznaje da bi realizovala ono što radi u Ukrajini. A gdje je tu Srbija? Jedna mala država. Nema je - rekao je Milanović.

Izražavajući privrženost predstavnicima vlasti u Prištini, Milanović je za premijera i predsjednicu privremenih organa u rištini Aljbina Kurtija i Vjosu Osmani rekao da su njegovi prijatelji.

-Za početak će morati da daju nekakav status zajednici srpskih opština na severu Kosova. To su potpisali. Ali ispunjavanje obaveza ih vodi dalje, a to je Zapad- rekao je Milanović i ponovio: "Moja poruka je 'bez oduševljenja, molim”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana