Милановић разочаран преговорима у Неуму: Бошњаке се охрабрује да иду ђоном на Хрвате (Исправљено)

Г.С.
Милановић разочаран преговорима у Неуму: Бошњаке се охрабрује да иду ђоном на Хрвате (Исправљено)

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Зоран Милановић, након што је данас у Мештровићевом павиљону посјетио ликовну изложбу сликарских, кипарских и пјесничких радова Славка Копача, на конференцији за медије је опет почео говорити о Босни и Херцеговини.

Милановић је  обраћајући се медијима рекао да се у БиХ "Бошњаке охрабрује да иду ђоном на Хрвате":

"Па биће избори овако и онако, каже прије два дана високи представник ЕУ или међународне заједнице, којег није потврдио Савјет безбједности УН-а. Ту је Додик у праву. Дакле, Хрвати преговарају с Бошњацима у Неуму, а фрајер каже, е бит ће избори ионако. Који је онда мотив Бакиру да преговара у доброј вјери", питао је Милановић.

Додао је да Бошњаци иду на "унитаризацију једне државноправне творевине која мора бити федерална".

"БиХ без Хрвата не постоји, без Срба којих има више него Хрвата још и мање, и на крају тјераш Хрвате не у загрљај, али у партнерство с Додиком", казао је даље, оптуживши међународну заједницу још једном да "охрабрује сарајевску чаршију", поручио је хрватски предсједник.

Затим је говорио о хрватској власти, која је против његовог става, уз изјаву да то нису неки људи из сјеверне Европе “који драгог Бога не разумију”, већ људи који су ту.

“Све ове резолуције и документи и закључци Савјета  министара на које сам реаговао, реаговао сам зато да се напросто пошаље јасна порука да се понашање сарајевске чаршије не охрабрује. Међутим, не. Хајде да су против мог става неки тамо са сјеверне Еуропе који драгог Бога не разумију, али хрватска власт, ови овдје, они су саботери. Они су саботери. Дакле они не желе предузети оно што им је у моћи”, рекао је Милановић.

Критике предсједника Хрватске нису поштеђени ни представници међународне заједнице који су посредовали током разговора у Неуму.

НАПОМЕНА

Овај чланак је дјелимично измјењен 7. фебруара 2022. године, након анализе Раскринкавања.

Милановић није рекао да су дипломатски представници из ЕУ који су дошли помоћи постизању мира у БиХ “неки из сјеверне Европе који благог бога не разумију”.

Говорио је о хрватској власти, која је против његовог става, уз изјаву да то нису неки људи из сјеверне Европе “који драгог Бога не разумију”, већ људи који су ту.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана