Милановић: Био сам у дилеми,озбиљнији догађаји су у региону

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЊУЈОРК - Предсједник Зоран Милановић је на засједање Генералне скупштине УН отпутовао у пратњи бивше предсједнице Колинде Грабар Китаровић и министром спољних послова Горданом Грлић Радманом, а по доласку у Њујорк за ХРТ је изјавио да је био у дилеми да ли да дође, јер, како је навео, озбиљније ствари се догађају код куће, у региону и сусjедству.

Хрватски предсједник се уочи почетка Генералне скупштине УН срео са представницима хрватске заједнице у Њујорку. Предвиђено је да ће се Милановић на маргинама Генералне скупштине састати са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, а сутра и са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Милановић је рекао да ће 76. заседању ГС УН доминирати теме које, како је рекао, нису у његовом фокусу, па ће он бавити питањима важним за регион као што је однос Хрватске и БиХ и правима Хрвата у БиХ, пренијела је Хина.

Уочи одласка у Њујорк, Милановић је рекао да не може пуно да учини, али да његов глас као предсједника „у региону се чује, анализира и критикује.

Он ће, поручио је наставити. Како је саопштено из његовог кабинета, Милаовић је рекао да је незадовољан развојем ситуације у региону и оцјенио да је „Хрватска најрационалнији актер".

„Срећом није 1990., нема опасности од избијања озбиљног сукоба. Међутим, ми морамо гледати шта се догађа у нашем непосредном окружењу, а тамо се људи понашају као да рата није било и као да нису научили лекцију онога што се догађало деведесетих година", навео је хрватски председник.

Хрватска, казао је, успркос несугласицама на дневном нивоу, „никада није била стабилнија". „И у свему томе најмирнији, најпомирљивији, најрационалнији смо ми, Хрватска и ова влада, и ја као председник, моја претходница.

На нама је одговорност да тај простор остаје миран, сигуран, да се у Хрватској уредно и сигурно живи. Хрватска је веома сигурна земља", закључио је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана