Milanović: Bio sam u dilemi,ozbiljniji događaji su u regionu

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

NjUJORK - Predsjednik Zoran Milanović je na zasjedanje Generalne skupštine UN otputovao u pratnji bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlić Radmanom, a po dolasku u Njujork za HRT je izjavio da je bio u dilemi da li da dođe, jer, kako je naveo, ozbiljnije stvari se događaju kod kuće, u regionu i susjedstvu.

Hrvatski predsjednik se uoči početka Generalne skupštine UN sreo sa predstavnicima hrvatske zajednice u Njujorku. Predviđeno je da će se Milanović na marginama Generalne skupštine sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, a sutra i sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Milanović je rekao da će 76. zasedanju GS UN dominirati teme koje, kako je rekao, nisu u njegovom fokusu, pa će on baviti pitanjima važnim za region kao što je odnos Hrvatske i BiH i pravima Hrvata u BiH, prenijela je Hina.

Uoči odlaska u Njujork, Milanović je rekao da ne može puno da učini, ali da njegov glas kao predsjednika „u regionu se čuje, analizira i kritikuje.

On će, poručio je nastaviti. Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Milaović je rekao da je nezadovoljan razvojem situacije u regionu i ocjenio da je „Hrvatska najracionalniji akter".

„Srećom nije 1990., nema opasnosti od izbijanja ozbiljnog sukoba. Međutim, mi moramo gledati šta se događa u našem neposrednom okruženju, a tamo se ljudi ponašaju kao da rata nije bilo i kao da nisu naučili lekciju onoga što se događalo devedesetih godina", naveo je hrvatski predsednik.

Hrvatska, kazao je, usprkos nesuglasicama na dnevnom nivou, „nikada nije bila stabilnija". „I u svemu tome najmirniji, najpomirljiviji, najracionalniji smo mi, Hrvatska i ova vlada, i ja kao predsednik, moja prethodnica.

Na nama je odgovornost da taj prostor ostaje miran, siguran, da se u Hrvatskoj uredno i sigurno živi. Hrvatska je veoma sigurna zemlja", zaključio je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana