Мигранти одбили помоћ због крста на пакетима

Агенције
Мигранти одбили помоћ због крста на пакетима

Ђевђелија - Шокантан снимак са македонске границе освануо је на "Јутјубу", а на њему се види како видно исцрпљени, гладни и жедни мигранти, који су дошли из ратом захваћених исламских земаља, изричито одбијају пакете помоћи и то само зато што се на њима налази лого Црвеног крста.

На снимку се види како велика група миграната, међу којима има доста дјеце и беба стоји иза жичане ограде док пада киша, а онда моменат када им прилази десетак македонских полицајаца с пакетима помоћи у руци на којима је видно истакнут велики црвени крст.

У моменту када су уочили тај симбол мигранти крећу гласно да негодују, звижде, урличу и одмахују рукама и полицајцима стављају до знања да, иако им је преко потребна, они ту помоћ не желе да прихвате. Како се може претпоставити, њима смета крст зато што је симбол хришћанства.

У наставку снимак се виде збуњени македонски полицајци како их унезверено гледају и ипак опет покушавају да им се приближе и додају пакете.

Међутим, у моменту када урлици и звиждуци бијесних миграната постају све гласнији, полицајци се окрећу и праћени повицима: "Но, но" враћају помоћ хуманитарне организације назад у аутомобиле.

Снимак је за кратко вријеме видио велики број људи, а стручњаци су истакли да је овај случај интересантан показатељ воље и расположења муслиманског мигрантског таласа да се уклопи у западно друштво и прихвати мултикултуралне норме које би требало да владају у Европској унији, преносе медији.

Према процјенама UNHCR-а и Црвеног крста из Ђевђелије, ка прелазу Табановце јуче је транспортовано око 3.000 миграната. Из жељезничке станице у Ђевђелији саопштено је да је у правцу Табановаца кренуо ванредни воз са 700 и редовни са 500 миграната.

Остали чекају да буду евидентирани у прихватном центру у Ђевђелији након чега ће возовима и аутобусима бити усмјерени ка сјеверу Македоније. Грчка полиција пропушта периодично у Македонију улазак миграната у групама до стотину особа. Стање на граници је нормално и под потпуном контролом специјалних полицијских снага и војске Македоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана