Медији: У Домовинском покрету букти сукоб двије струје - Пенаве и Радића

Танјуг
Foto: Национал.хр

ЗАГРЕБ - Након што су странку Мост раније данас напустили брачни пар Распудић, озбиљан сукоб се догађа и у Домовинском покрету, уз пријетњу потенцијалног цијепања овог покрета, тврде за хрватски портал Телеграм инсајдери упознати с детаљима постизборних преговора.

У Домовинском покрету је, тврде, дошло до сукоба две струје, оне предсјједника и вуковарског градоначелника Ивана Пенаве и оне потпредсједника странке, предузетника Марија Радића.

Радић је, према тим информацијама, склонији коалицији с ХДЗ-ом и она је по њему више-мање договорена у досадашњим разговорима. Пенава, пак, сматра да би коалицијом с ХДЗ-ом ДП изгубио идентитет и вјеродостојност, а он остао без власти у странци, дугорочно и у Вуковару.

Радићева струја у неформалним је преговорима, наводи се, тражила четири министарства у новој влади те контролу над неколико државних предузећа, а заузврат би пристали на варијанту коалиције у којој мањине из сабора пружају подршку новој влади, али да у њој нема СДС С-а. 

Радић је у јучерашњим изјавама тврдио да су те информације лаж и спинови.

Пенава наводно не жели никакву сарадњу с СДС С-ом. Био је иницијално склонији варијанти шире националне коалиције какву је уочи избора заговарао председник државе Зоран Милановић, барем на краћи период, како би ХДЗ отишао у опозицију, Демократски покрет затим би покушао да захватити шири простор на десници.

Да у ДП-у стварно постоји раскол међу двојицом водећих људи, показује и чињеница да су јуче одржали одвојене конференције за медије. 

Уз то, на преговоре с СДП-ом и Мостом је ишао Пенава, док је на преговоре с ХДЗ-ом ишао Радић, преноси хрватски портал Индекс.

Извор близак ДП-у за Индеџ, пак, тврди, да нема никаквог раскола и да су медијска нагађања да постоје само три опције за формирање парламентарне већине -  са ХДЗ, СДП или нови избори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана