Mediji: U Domovinskom pokretu bukti sukob dvije struje - Penave i Radića

Tanjug
Foto: Nacional.hr

ZAGREB - Nakon što su stranku Most ranije danas napustili bračni par Raspudić, ozbiljan sukob se događa i u Domovinskom pokretu, uz prijetnju potencijalnog cijepanja ovog pokreta, tvrde za hrvatski portal Telegram insajderi upoznati s detaljima postizbornih pregovora.

U Domovinskom pokretu je, tvrde, došlo do sukoba dve struje, one predsjjednika i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i one potpredsjednika stranke, preduzetnika Marija Radića.

Radić je, prema tim informacijama, skloniji koaliciji s HDZ-om i ona je po njemu više-manje dogovorena u dosadašnjim razgovorima. Penava, pak, smatra da bi koalicijom s HDZ-om DP izgubio identitet i vjerodostojnost, a on ostao bez vlasti u stranci, dugoročno i u Vukovaru.

Radićeva struja u neformalnim je pregovorima, navodi se, tražila četiri ministarstva u novoj vladi te kontrolu nad nekoliko državnih preduzeća, a zauzvrat bi pristali na varijantu koalicije u kojoj manjine iz sabora pružaju podršku novoj vladi, ali da u njoj nema SDS S-a. 

Radić je u jučerašnjim izjavama tvrdio da su te informacije laž i spinovi.

Penava navodno ne želi nikakvu saradnju s SDS S-om. Bio je inicijalno skloniji varijanti šire nacionalne koalicije kakvu je uoči izbora zagovarao predsednik države Zoran Milanović, barem na kraći period, kako bi HDZ otišao u opoziciju, Demokratski pokret zatim bi pokušao da zahvatiti širi prostor na desnici.

Da u DP-u stvarno postoji raskol među dvojicom vodećih ljudi, pokazuje i činjenica da su juče održali odvojene konferencije za medije. 

Uz to, na pregovore s SDP-om i Mostom je išao Penava, dok je na pregovore s HDZ-om išao Radić, prenosi hrvatski portal Indeks.

Izvor blizak DP-u za Indedž, pak, tvrdi, da nema nikakvog raskola i da su medijska nagađanja da postoje samo tri opcije za formiranje parlamentarne većine -  sa HDZ, SDP ili novi izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana