Медији демантују Пленковића:Цијена горива у Аустрији није 2.099 евра

Танјуг
Медији демантују Пленковића:Цијена горива у Аустрији није 2.099 евра

ЗАГРЕБ - Премијер Андреј Пленковић похвалио се да је захваљујући његовој влади цијена моторног горива у Хрватској "толико јефтина", да је чак 70 центи нижа него, на пријмер, у Аустрији, али га медији данас демантују.

У Хрватској су, наиме, од поноћи цијене основног бензинског горива повећане за шест центи за литар и износи 1.38 евра, док је литар основног дизела поскупио за четири цента и износи 1.28 евра.

"Мислим да су промене које су данас наступиле минималне. Укупно се ради о 6.3 цента. То су јако, јако мале промјене. Оно што смо ми у овом тренутку направили је да смо мало подигли маргину маржи за трговце нафтним дериватима. Још увијек су цијене у Хрватској толико јефтине да ми је баш један господин данас послао поруку", рекао је Пленковић јуче на конференцији за новинаре.

Он је прочитао поруку са мобилног телефона и рекао: "Ситуација је у Хрватској: цена бензина 1.32, у Аустрији 2.099. 70 центи разлике. Исто возило, исти бензин који је удаљен, рецимо 100 километара једна пумпа од друге пумпе. Ми смо, сада већ две године, омогућили нашим грађанима да имају практички најјефтиније цене нафтних деривата широм чланица ЕУ, а да не говорим о цијени гаса, цијени струје".

Хрватски портал Индеx, међутим, данас демантује премијера Пленковић информацијом објављеном на сајту Хрватског ауто-клуба, гдје стоји да је цена бензина у Аустрији 1.569 евра за литар.

" То је 53 цента ниже он износа који је прочитао премијер. Портал Толлс.еу такође пише да бензин у Аустрији кошта 1.57 евра", пише портал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана