Марко Јелић, градоначелник Книна: Хрватска одговорна за злочине над Србима током посљедњег рата

Танјуг
Марко Јелић, градоначелник Книна: Хрватска одговорна за злочине над Србима током посљедњег рата

КНИН - Градоначелник Книна Марко Јелић рекао је, гостујући на загребачкој Н1, да је Хрватска одговорна за злочине почињене над Србима који су се током последњег рата догодили на тлу те државе.

Он је поздравио најављени долазак представника Срба Бориса Милошевића у Книн на обиљежавање 25. годишњице Дана државности, Дана захвалности и Дана бранитеља. Милошевић је потпредсједник нове хрватске Владе и високи функционер Самосталне демократске српске странке (СДСС).

Јелић каже да лично познаје Милошевића и да га сматра "изузетним човјеком", по свему што зна о њему.

Јелић такође сматра позитивним одлазак потпредсједника Владе Томе Медведа на годишњицу злочина над срским цивилима у Груборима неколико дана послије прославе у Книну.

Коментаришући злочине над Србима у Хрватској током протеклог рата, који су упркос томе остали да живе у тој земљи и након војно-полицијске акције "Олуја", Јелић је рекао да се "то догодило на нашем подручју и за то смо зато ми одговорни".

Коментарисао је и оптужбе да се овог пута обиљежавањем "Олује" уз комеморацију у Груборима "изједначавају жртве и злочинци", што, сматра, долази с крајњег десног политичког спектра.

- Они који то говоре, баш они су заправо ти који изједначавају "Олују" и злочине. Јер, подсећам, ти злочини су се догодили након "Олује", не за вријеме Олује" - истакао је Јелић.

Рекао је да му се чини да заиста слиједи нормализација односа између Хрвата и Срба, чему доприноси и то што ће, како каже, на годишњици "Олује" у Книну овог пута говорити и генерал Анте Готовина.

Готовина је, иначе, у Хашком трибуналу провостепено осуђен за ратни злочин почињен током "Олује", али је у другостепеном поступку казна преиначена у ослобађајућу, а по доласку у Хрватску дочекан је као херој.

- Све је то у начелу добро. Потребна нам је еволуција друштва. Не можете одмах након рата очекивати, док су ране још свјеже, да се такво нешто догодити. Али, сад након 25 година, можемо напокон о томе разговарати, академски утемељено и на хршћанским вриједностима. Мислим да је ово добро вријеме - рекао је Јелић.

На опаску да је својевремено говорио да су Срби током "Олује" били највећи губитници, као и да у Србији политичке структуре и даље "Олују" сматрају прогоном српског становништва, Јелић је рекао"морате схватити да су то огромне ратне фрустрације".

- Њих смо доживјели сви ми који смо били инволвирани на овај или на онај начин. Ми смо дошли дома, они су отишли из свога дома- казао је Јеличић.

Могућу употребу грба ХОС-а и усташког поклича "за дом спремни" Јелић сматра политизацијом "Олује", против чега је, додаје, увијек био.

- Молио бих да не радимо такве ствари – истакао је Јеличић.

Хтио би, додаје, да то буде један општи државни празник, "којим смо ми захвални домовини, срећни што имамо слободу".

- Та "Олуја" је допринела томе да можемо слободно изражавати став, али тај став не смије вријеђати друге - закључио је Јелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана