Marko Jelić, gradonačelnik Knina: Hrvatska odgovorna za zločine nad Srbima tokom posljednjeg rata

Tanjug
Marko Jelić, gradonačelnik Knina: Hrvatska odgovorna za zločine nad Srbima tokom posljednjeg rata

KNIN - Gradonačelnik Knina Marko Jelić rekao je, gostujući na zagrebačkoj N1, da je Hrvatska odgovorna za zločine počinjene nad Srbima koji su se tokom poslednjeg rata dogodili na tlu te države.

On je pozdravio najavljeni dolazak predstavnika Srba Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje 25. godišnjice Dana državnosti, Dana zahvalnosti i Dana branitelja. Milošević je potpredsjednik nove hrvatske Vlade i visoki funkcioner Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

Jelić kaže da lično poznaje Miloševića i da ga smatra "izuzetnim čovjekom", po svemu što zna o njemu.

Jelić takođe smatra pozitivnim odlazak potpredsjednika Vlade Tome Medveda na godišnjicu zločina nad srskim civilima u Gruborima nekoliko dana poslije proslave u Kninu.

Komentarišući zločine nad Srbima u Hrvatskoj tokom proteklog rata, koji su uprkos tome ostali da žive u toj zemlji i nakon vojno-policijske akcije "Oluja", Jelić je rekao da se "to dogodilo na našem području i za to smo zato mi odgovorni".

Komentarisao je i optužbe da se ovog puta obilježavanjem "Oluje" uz komemoraciju u Gruborima "izjednačavaju žrtve i zločinci", što, smatra, dolazi s krajnjeg desnog političkog spektra.

- Oni koji to govore, baš oni su zapravo ti koji izjednačavaju "Oluju" i zločine. Jer, podsećam, ti zločini su se dogodili nakon "Oluje", ne za vrijeme Oluje" - istakao je Jelić.

Rekao je da mu se čini da zaista slijedi normalizacija odnosa između Hrvata i Srba, čemu doprinosi i to što će, kako kaže, na godišnjici "Oluje" u Kninu ovog puta govoriti i general Ante Gotovina.

Gotovina je, inače, u Haškom tribunalu provostepeno osuđen za ratni zločin počinjen tokom "Oluje", ali je u drugostepenom postupku kazna preinačena u oslobađajuću, a po dolasku u Hrvatsku dočekan je kao heroj.

- Sve je to u načelu dobro. Potrebna nam je evolucija društva. Ne možete odmah nakon rata očekivati, dok su rane još svježe, da se takvo nešto dogoditi. Ali, sad nakon 25 godina, možemo napokon o tome razgovarati, akademski utemeljeno i na hršćanskim vrijednostima. Mislim da je ovo dobro vrijeme - rekao je Jelić.

Na opasku da je svojevremeno govorio da su Srbi tokom "Oluje" bili najveći gubitnici, kao i da u Srbiji političke strukture i dalje "Oluju" smatraju progonom srpskog stanovništva, Jelić je rekao"morate shvatiti da su to ogromne ratne frustracije".

- Njih smo doživjeli svi mi koji smo bili involvirani na ovaj ili na onaj način. Mi smo došli doma, oni su otišli iz svoga doma- kazao je Jeličić.

Moguću upotrebu grba HOS-a i ustaškog pokliča "za dom spremni" Jelić smatra politizacijom "Oluje", protiv čega je, dodaje, uvijek bio.

- Molio bih da ne radimo takve stvari – istakao je Jeličić.

Htio bi, dodaje, da to bude jedan opšti državni praznik, "kojim smo mi zahvalni domovini, srećni što imamo slobodu".

- Ta "Oluja" je doprinela tome da možemo slobodno izražavati stav, ali taj stav ne smije vrijeđati druge - zaključio je Jelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana