Мариборска општина по други пут забранила концерт Томсона

Танјуг
Мариборска општина по други пут забранила концерт Томсона

ЗАГРЕБ - Мариборска општинска управа по други пут је донијела одлуку о забрани концерта Марка Перковића Томсона, који је у Марибору требало да буде одржан прије три године, али је на препоруку полиције забрањен, пише загребачки Вечерњи лист.

Након што је концерт први пут забрањен, организатор Милан Трол жалио се словеначком Управном суду, који је прошле године жалбу прихватио и предмет послао на поновно одлучивање. А онда је мариборска општинска управа у поновљеном поступку донијела исту одлуку, коју је овај пут и исцрпно образложила, наводи лист.

Општинска управа, како јављају словеначки медији, на 55 страница одлуке наводи опсежна објашњења полиције и Еуропола, нудећи и свој поглед на историју усташтва у Другом свјетском рату.

Управа је у поновљеном поступку позвала полицију да допуни предлог за забрану концерта с доказима да Томсон велича усташтво, као и одлукама Канаде, Холандије, Швајцарске и Аустрије, за које полиција наводи да су раније забраниле Томсонове наступе.

Полиција је у одговору приложила снимке Томпсонових наступа и документацију о инцидентима и узвикивању усташког поздрава на наступима, одговоре других европских држава, као и одлуке хрватских судова у сличним примјерима, став Европског суда за људска права у предмету фудбалера Џоа Шимунића и мишљење хрватске правобранитељице.

Општинска управа је од Музеја народног ослобођења у Марибору затражила податке о усташком покрету и логору Јасеновац, о којем је пјевао контроверзни пјевач, а музеј је доставио податке о словеначким жртвама тог логора.

Полиција у свом одговору закључује да би Томпсонов концерт у Марибору без дилеме угрозио људска права етничких заједница - Срба, Рома и Јевреја - које су у релативно великом броју присутне у Марибору, преноси Вечерњак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана