Mariborska opština po drugi put zabranila koncert Tomsona

Tanjug
Mariborska opština po drugi put zabranila koncert Tomsona

ZAGREB - Mariborska opštinska uprava po drugi put je donijela odluku o zabrani koncerta Marka Perkovića Tomsona, koji je u Mariboru trebalo da bude održan prije tri godine, ali je na preporuku policije zabranjen, piše zagrebački Večernji list.

Nakon što je koncert prvi put zabranjen, organizator Milan Trol žalio se slovenačkom Upravnom sudu, koji je prošle godine žalbu prihvatio i predmet poslao na ponovno odlučivanje. A onda je mariborska opštinska uprava u ponovljenom postupku donijela istu odluku, koju je ovaj put i iscrpno obrazložila, navodi list.

Opštinska uprava, kako javljaju slovenački mediji, na 55 stranica odluke navodi opsežna objašnjenja policije i Europola, nudeći i svoj pogled na istoriju ustaštva u Drugom svjetskom ratu.

Uprava je u ponovljenom postupku pozvala policiju da dopuni predlog za zabranu koncerta s dokazima da Tomson veliča ustaštvo, kao i odlukama Kanade, Holandije, Švajcarske i Austrije, za koje policija navodi da su ranije zabranile Tomsonove nastupe.

Policija je u odgovoru priložila snimke Tompsonovih nastupa i dokumentaciju o incidentima i uzvikivanju ustaškog pozdrava na nastupima, odgovore drugih evropskih država, kao i odluke hrvatskih sudova u sličnim primjerima, stav Evropskog suda za ljudska prava u predmetu fudbalera Džoa Šimunića i mišljenje hrvatske pravobraniteljice.

Opštinska uprava je od Muzeja narodnog oslobođenja u Mariboru zatražila podatke o ustaškom pokretu i logoru Jasenovac, o kojem je pjevao kontroverzni pjevač, a muzej je dostavio podatke o slovenačkim žrtvama tog logora.

Policija u svom odgovoru zaključuje da bi Tompsonov koncert u Mariboru bez dileme ugrozio ljudska prava etničkih zajednica - Srba, Roma i Jevreja - koje su u relativno velikom broju prisutne u Mariboru, prenosi Večernjak.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana