Mанастир Подластва прославља 1.500 година постојања

Срна
Mанастир Подластва прославља 1.500 година постојања

Будва - Манастир Подластва код Будве прославиће 27. и 28. септембра 1.500 година постојања и 800 година самосталности Српске православне Цркве.

Одбор за обнову манастира најавио је да је за 27. септембра у 18.00 часова предвиђен дочека Његове светост патријарх српског Иринеј, који ће служити вечерње, а послије тога биће одржана свечана академија.

 

Српски патријарх ће наредног дана, 28. септембра, служити Свету архијерејску литургију у 9.00 часова када ће бити освештан параклис Светог великомученика косовског цара Лаза и манастирски конаци.

Вјерницима ће се обратити патријарх Иринеј, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, предсједник општине Будва Марко Царевић и предсједник Одбора за обнову манастира Станко Магуд, најављено је из овог одбора, одакле истичу да се припреме за прославу привиде крају.

На манастиру су постављене украсне заставице, као и посебна расвјета која ће га освјетљавати све до датума прославе.

Манастир Рођења Пресвете Богородице, кога је 1350. године обновио Цар Душан, вјековима је духовно и просвјетитељско сједиште Грбља. На мјесту данашњег манастира постојала је црква која датира из старијег периода.

Предање су потврдила археолошка истраживања из 1984. године, када је на поду манастирског храма нађен дио мозаика и фрагмент парапетне плоче који су припадали ранохришћанској базилици из 5. - 6. вијека.

Према народном предању, Свети Сава је кратко боравио у Подластви, након чега се са оближње морске обале упутио на Свету Гору.

Храм је кроз вјекове у више наврата обнављан, вршена је доградња, преграђивање звоника, уградња розете. Између храма и конака налази се ранохришћанска крстионица из 8. вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана