Manastir Podlastva proslavlja 1.500 godina postojanja

Srna
Manastir Podlastva proslavlja 1.500 godina postojanja

Budva - Manastir Podlastva kod Budve proslaviće 27. i 28. septembra 1.500 godina postojanja i 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne Crkve.

Odbor za obnovu manastira najavio je da je za 27. septembra u 18.00 časova predviđen dočeka Njegove svetost patrijarh srpskog Irinej, koji će služiti večernje, a poslije toga biće održana svečana akademija.

 

Srpski patrijarh će narednog dana, 28. septembra, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u 9.00 časova kada će biti osveštan paraklis Svetog velikomučenika kosovskog cara Laza i manastirski konaci.

Vjernicima će se obratiti patrijarh Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, predsjednik opštine Budva Marko Carević i predsjednik Odbora za obnovu manastira Stanko Magud, najavljeno je iz ovog odbora, odakle ističu da se pripreme za proslavu privide kraju.

Na manastiru su postavljene ukrasne zastavice, kao i posebna rasvjeta koja će ga osvjetljavati sve do datuma proslave.

Manastir Rođenja Presvete Bogorodice, koga je 1350. godine obnovio Car Dušan, vjekovima je duhovno i prosvjetiteljsko sjedište Grblja. Na mjestu današnjeg manastira postojala je crkva koja datira iz starijeg perioda.

Predanje su potvrdila arheološka istraživanja iz 1984. godine, kada je na podu manastirskog hrama nađen dio mozaika i fragment parapetne ploče koji su pripadali ranohrišćanskoj bazilici iz 5. - 6. vijeka.

Prema narodnom predanju, Sveti Sava je kratko boravio u Podlastvi, nakon čega se sa obližnje morske obale uputio na Svetu Goru.

Hram je kroz vjekove u više navrata obnavljan, vršena je dogradnja, pregrađivanje zvonika, ugradnja rozete. Između hrama i konaka nalazi se ranohrišćanska krstionica iz 8. vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana