Малољетници нападнути у Вуковару уз повик „бандо четничка“

Срна
Малољетници нападнути у Вуковару уз повик „бандо четничка“

ВУКОВАР- Троје малољетника и једну дјевојку напала је група мушкараца у центру Вуковара уз повике „бандо четничка“.

Из вуковарске полиције су навели да за сада могу потврдити да је дошло до физичког напада на тргу у Вуковару и да се проводи криминалистичко истраживање над четири особе које су од раније познате полицији.

-Могуће је да ће истрагом бити обухваћене и још неке особе које се доводе у везу с овим догађајем. Тренутно не знамо који би мотив напада могао бити, али вјерујемо како ћемо доћи до њега током даље истраге - рекао је портпарол полиције у Вуковару Драгослав Живковић.

Према незваничним информацијама три женске особе и младић славили су рођендан. Када су прелазили преко Трга пришла су им четири младића, од раније позната полицији, те су прво ушли у конфликт са младићем, а онда их и физички напали, преносе хрватски медији.

Живковић је навео да нико од повријеђених није имао видљиве повреде приликом полицијског поступања, али да ће, уколико су накнадно потражили медицинску помоћ, о томе зависити даље поступање полиције и категоризација напада.

Отац једне од жртава напада рекао је новинарима да су четворица мушкараца пришла малољетнику, вријеђали га и пријетили, а да је ситуација накратко успјела да смири једна дјевојка, међутим они су се убрзо вратили и почели младе гађати боцама и узвикивати „бандо четничка“.

Напад, који се догодио у суботу око један час послије поноћи, престао је када је сестра нападнутог младића назвала полицију послије чега су се они разбјежали.

Потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић очекује да полиције пронађе нападаче на држављане Србије у Сплиту јер је у питању злочин из мржње, а од правосуђа да адекватно процесуира нападаче на малољетнике у Вуковару.

Милошевић је оцијенио страшним и срамотним да се такве догађају, посебно у вријеме када се Хрватска бори за сваког госта на почетку сезоне.

Он је истакао да се на тако нешто не треба навикавати већ треба препознати, превентивно дјеловати, процесуирати и казнити.

-Да не релативизирамо насиље и мржњу као дио неке супкултуре, навијачке или било које друге, већ да радимо на препознавању, превенцији, процесуирању и кажњавању - написао је Милошевић на „Фејсбуку“.

Милошевић је додао и да забрињава то што се континуирано догађа у Вуковару, гдје је централном тргу група од неколико мушких особа напала малољетнике уз повике „бандо четничка“.

Он сматра важним да политика не буде извор и инспирација злочина из мржње, да политичари не користе ријечима које распирују мржњу већ да порукама и поступањем граде атмосферу дијалога и толеранције, те је захвалио градоначелнику Сплита на јавној реакцији, преносе хрватски медији.

-Још је мање Вуковар заслужио да не буде сигурно мјесто за све младе, Србе и Хрвате -  нагласио је Милошевић.

Милошевић је оштро осудио оба догађаја и нагласио да очекује од полиције да пронађе нападаче из Сплита и да правосуђе адекватно процесуира нападаче у Вуковару, односно рецидивисте који су од раније познати полицији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана