Maloljetnici napadnuti u Vukovaru uz povik „bando četnička“

Srna
Maloljetnici napadnuti u Vukovaru uz povik „bando četnička“

VUKOVAR- Troje maloljetnika i jednu djevojku napala je grupa muškaraca u centru Vukovara uz povike „bando četnička“.

Iz vukovarske policije su naveli da za sada mogu potvrditi da je došlo do fizičkog napada na trgu u Vukovaru i da se provodi kriminalističko istraživanje nad četiri osobe koje su od ranije poznate policiji.

-Moguće je da će istragom biti obuhvaćene i još neke osobe koje se dovode u vezu s ovim događajem. Trenutno ne znamo koji bi motiv napada mogao biti, ali vjerujemo kako ćemo doći do njega tokom dalje istrage - rekao je portparol policije u Vukovaru Dragoslav Živković.

Prema nezvaničnim informacijama tri ženske osobe i mladić slavili su rođendan. Kada su prelazili preko Trga prišla su im četiri mladića, od ranije poznata policiji, te su prvo ušli u konflikt sa mladićem, a onda ih i fizički napali, prenose hrvatski mediji.

Živković je naveo da niko od povrijeđenih nije imao vidljive povrede prilikom policijskog postupanja, ali da će, ukoliko su naknadno potražili medicinsku pomoć, o tome zavisiti dalje postupanje policije i kategorizacija napada.

Otac jedne od žrtava napada rekao je novinarima da su četvorica muškaraca prišla maloljetniku, vrijeđali ga i prijetili, a da je situacija nakratko uspjela da smiri jedna djevojka, međutim oni su se ubrzo vratili i počeli mlade gađati bocama i uzvikivati „bando četnička“.

Napad, koji se dogodio u subotu oko jedan čas poslije ponoći, prestao je kada je sestra napadnutog mladića nazvala policiju poslije čega su se oni razbježali.

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević očekuje da policije pronađe napadače na državljane Srbije u Splitu jer je u pitanju zločin iz mržnje, a od pravosuđa da adekvatno procesuira napadače na maloljetnike u Vukovaru.

Milošević je ocijenio strašnim i sramotnim da se takve događaju, posebno u vrijeme kada se Hrvatska bori za svakog gosta na početku sezone.

On je istakao da se na tako nešto ne treba navikavati već treba prepoznati, preventivno djelovati, procesuirati i kazniti.

-Da ne relativiziramo nasilje i mržnju kao dio neke supkulture, navijačke ili bilo koje druge, već da radimo na prepoznavanju, prevenciji, procesuiranju i kažnjavanju - napisao je Milošević na „Fejsbuku“.

Milošević je dodao i da zabrinjava to što se kontinuirano događa u Vukovaru, gdje je centralnom trgu grupa od nekoliko muških osoba napala maloljetnike uz povike „bando četnička“.

On smatra važnim da politika ne bude izvor i inspiracija zločina iz mržnje, da političari ne koriste riječima koje raspiruju mržnju već da porukama i postupanjem grade atmosferu dijaloga i tolerancije, te je zahvalio gradonačelniku Splita na javnoj reakciji, prenose hrvatski mediji.

-Još je manje Vukovar zaslužio da ne bude sigurno mjesto za sve mlade, Srbe i Hrvate -  naglasio je Milošević.

Milošević je oštro osudio oba događaja i naglasio da očekuje od policije da pronađe napadače iz Splita i da pravosuđe adekvatno procesuira napadače u Vukovaru, odnosno recidiviste koji su od ranije poznati policiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana