Македонски премијер и лидер опозиције без сагласности о француском приједлогу, у Скопљу и вечерас протест

Танјуг
Македонски премијер и лидер опозиције без сагласности о француском приједлогу, у Скопљу и вечерас протест

СКОПЉЕ - Судећи према изјавама након данашњег првог сусрета двојице лидера, актуелног премијера Сјеверне Македоније и лидера СДСМ Димитра Ковачевског и најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицкоског, није постигнут договор о француском приједлогу о укидању бугарског вета и отпочињања преговора са ЕУ.

Ковачевски је послије састанка новинарима рекао да је француски приедлог историјски тренутак за Сјеверну Македонију попут Охридског и Преспанског споразума, док Мицкоски тражи од владе да овај приједлог одбије, јер, како тврди, он не обезјбеђује европску будућност земље, већ "асимилацију и бугаризацију" македонских грађана.

Мицкоски је рекао да је од премијера тражио да се из приједлога избаце четири члана с циљем заштите македонског националног интереса и да ће тек тада поново моћи о њему да разговарају.

Ковачевски је, како преносе скопски медији, рекао да су у европском приједлогу јасно и недвосмислено дефинисани ставови о прихватању македонског језика.

-Ово је било најважније питање за нас и зато желим да будем кристално јасан. Македонски језик је апсолутно равноправан са осталим језицима ЕУ без икаквих фуснота, звездица и објашњења - рекао је Ковачевски.

Ковачевски је нагласио да приједлог не обухвата билатерална и историјска питања са Бугарском.

-Овај коначни европски предлог омогућава безусловни почетак преговора Сјеверне Македоније на приступање ЕУ и операционализацију одлуке Европског савета од марта 2020. Моћи ћемо да почнемо преговоре са ЕУ одмах након што донесемо одлуку да прихватимо приједлог. Сви смо свјесни ојсетљивости у вези са овим питањем. Лако је одбацити, одложити, изабрати нову неизвјесност. Али у овом историјском тренутку потребно је рационално размишљање хладне главе, потребна је мудрост и одговорност и објективна анализа свих сценарија, водећи рачуна о будућности наше дјеце. Не смијемо од овог питања правити дневну политику. Ово је историјски важно и стратешко питање коме сваки политичар и грађанин треба да приступи веома озбиљно - рекао је Ковачевски.

Премијер је апеловао на све да се држе чињеница, званичних докумената и њиховог правилног тумачења и позвао све политичке актере да узму у обзир важност ситуације и да се понашају конструктивно, одговорно и државнички.

Оцијенио је да је ријеч о историјском тренутку за Сјеверну Македонију и упоредио га са проглашењем њене независности, са Охридским и Преспанским споразумом.

-Имамо јединствену прилику да испунимо наш дуго очекивани стратешки циљ - пуноправно чланство у ЕУ. То је наша визија и то је наша будућност. Имамо јединствену прилику да обезбиједимо просперитет земље јер то дугујемо будућим генерацијама. Вријеме је за мудре одлуке -  рекао је Ковачевски у изјави новинарима.

Мицкоски је, међутим, новинарима рекао да његова ВМРО-ДПМНЕ неће прихватити француски приједлог о укидању бугарског вета и отпочињању преговора са ЕУ.

-Предложио сам Ковачевском да одбије овај приједлог, а ја ћу одустати од захтјева за ванредне изборе. Уложићемо све капацитете ВМРО-ДМПНЕ да помогнемо влади у превазилажењу изазова који ће се појавити пред нама ове зиме - рекао је Мицкоски.

Он тврди да француски приједлог није прихватљив као преговарачки оквир који Македонији обезбјеђује европску будућност.

-Ово је преговарачки оквир са којим се асимилујемо и бугаризујемо и као такви да будемо дио ЕУ или никада нећемо бити дио ЕУ -  рекао је Мицкоски.

Испред зграде владе у Скопљу и вечерас је у току протест грађана против француског приједлога о укидању бугарског вета и почетка преговора о добијању статуса кандидата за чланство Сјеверне Македоније Европској унији.

Протест се одржава под слоганом "Ултиматум - Не хвала", уз подршку појединих странака из опозиције, међу којима је и најутицајнија ВМРО-ДПМНЕ, бивших функционера и јавних личности, пренијели су скопски медији.

Македонски медији навели да је на синоћњем протесту било око 50.000 грађана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана