Makedonski premijer i lider opozicije bez saglasnosti o francuskom prijedlogu, u Skoplju i večeras protest

Tanjug
Makedonski premijer i lider opozicije bez saglasnosti o francuskom prijedlogu, u Skoplju i večeras protest

SKOPLjE - Sudeći prema izjavama nakon današnjeg prvog susreta dvojice lidera, aktuelnog premijera Sjeverne Makedonije i lidera SDSM Dimitra Kovačevskog i najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog, nije postignut dogovor o francuskom prijedlogu o ukidanju bugarskog veta i otpočinjanja pregovora sa EU.

Kovačevski je poslije sastanka novinarima rekao da je francuski priedlog istorijski trenutak za Sjevernu Makedoniju poput Ohridskog i Prespanskog sporazuma, dok Mickoski traži od vlade da ovaj prijedlog odbije, jer, kako tvrdi, on ne obezjbeđuje evropsku budućnost zemlje, već "asimilaciju i bugarizaciju" makedonskih građana.

Mickoski je rekao da je od premijera tražio da se iz prijedloga izbace četiri člana s ciljem zaštite makedonskog nacionalnog interesa i da će tek tada ponovo moći o njemu da razgovaraju.

Kovačevski je, kako prenose skopski mediji, rekao da su u evropskom prijedlogu jasno i nedvosmisleno definisani stavovi o prihvatanju makedonskog jezika.

-Ovo je bilo najvažnije pitanje za nas i zato želim da budem kristalno jasan. Makedonski jezik je apsolutno ravnopravan sa ostalim jezicima EU bez ikakvih fusnota, zvezdica i objašnjenja - rekao je Kovačevski.

Kovačevski je naglasio da prijedlog ne obuhvata bilateralna i istorijska pitanja sa Bugarskom.

-Ovaj konačni evropski predlog omogućava bezuslovni početak pregovora Sjeverne Makedonije na pristupanje EU i operacionalizaciju odluke Evropskog saveta od marta 2020. Moći ćemo da počnemo pregovore sa EU odmah nakon što donesemo odluku da prihvatimo prijedlog. Svi smo svjesni ojsetljivosti u vezi sa ovim pitanjem. Lako je odbaciti, odložiti, izabrati novu neizvjesnost. Ali u ovom istorijskom trenutku potrebno je racionalno razmišljanje hladne glave, potrebna je mudrost i odgovornost i objektivna analiza svih scenarija, vodeći računa o budućnosti naše djece. Ne smijemo od ovog pitanja praviti dnevnu politiku. Ovo je istorijski važno i strateško pitanje kome svaki političar i građanin treba da pristupi veoma ozbiljno - rekao je Kovačevski.

Premijer je apelovao na sve da se drže činjenica, zvaničnih dokumenata i njihovog pravilnog tumačenja i pozvao sve političke aktere da uzmu u obzir važnost situacije i da se ponašaju konstruktivno, odgovorno i državnički.

Ocijenio je da je riječ o istorijskom trenutku za Sjevernu Makedoniju i uporedio ga sa proglašenjem njene nezavisnosti, sa Ohridskim i Prespanskim sporazumom.

-Imamo jedinstvenu priliku da ispunimo naš dugo očekivani strateški cilj - punopravno članstvo u EU. To je naša vizija i to je naša budućnost. Imamo jedinstvenu priliku da obezbijedimo prosperitet zemlje jer to dugujemo budućim generacijama. Vrijeme je za mudre odluke -  rekao je Kovačevski u izjavi novinarima.

Mickoski je, međutim, novinarima rekao da njegova VMRO-DPMNE neće prihvatiti francuski prijedlog o ukidanju bugarskog veta i otpočinjanju pregovora sa EU.

-Predložio sam Kovačevskom da odbije ovaj prijedlog, a ja ću odustati od zahtjeva za vanredne izbore. Uložićemo sve kapacitete VMRO-DMPNE da pomognemo vladi u prevazilaženju izazova koji će se pojaviti pred nama ove zime - rekao je Mickoski.

On tvrdi da francuski prijedlog nije prihvatljiv kao pregovarački okvir koji Makedoniji obezbjeđuje evropsku budućnost.

-Ovo je pregovarački okvir sa kojim se asimilujemo i bugarizujemo i kao takvi da budemo dio EU ili nikada nećemo biti dio EU -  rekao je Mickoski.

Ispred zgrade vlade u Skoplju i večeras je u toku protest građana protiv francuskog prijedloga o ukidanju bugarskog veta i početka pregovora o dobijanju statusa kandidata za članstvo Sjeverne Makedonije Evropskoj uniji.

Protest se održava pod sloganom "Ultimatum - Ne hvala", uz podršku pojedinih stranaka iz opozicije, među kojima je i najuticajnija VMRO-DPMNE, bivših funkcionera i javnih ličnosti, prenijeli su skopski mediji.

Makedonski mediji naveli da je na sinoćnjem protestu bilo oko 50.000 građana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana