Македонија: Објављена листа сарадника тајних служби од времена СФРЈ до 2006.

Aгенције
Македонија: Објављена листа сарадника тајних служби од времена СФРЈ до 2006.

Рјешењем Комисије, функционери који су запослени у државним институцијама, а који су сарађивали са тајним службама - добиће отказ

Македонска Комисија за верификацију чињеница је на свом сајту први пут објавила имена сарадника са тајним службама, из времене бивше Југославије до 2006.

Листа је објављена у складу са Законом о лустрацији, објавили су јуче локални медији.

Македонска јавност је у петак нестрпљиво ишчекивала објављивање имена. Комисија је прво око поднева поставила на сајт име само једног сарадника, послије краћег времена га повукла, да би тек у петак увече објавила имена 11 људи који су сарађивали са тајним службама, пренио је Тањуг.

На тој листу су Владимир Милчин, први човјек Сорошове Фондације Отворено душтво у Македонији, Махи Несими, бивши македонски амбасадор, историчар Коста Балабанов, Сејфедин Харуни, бивши посланик, Николче Бабовски, кандидат за посланика на парламентарним изборима 2010.

Међу сарадницима тајних служби су и Шабан Шеху, савјетник у влади, Јорданчо Чеврески, глумац и декан Факултета за драмске умјетности, Фередин Мифтари, замјеник директора највећег затвора у Македонији, Васил Гагачев, бивши предсједник Врховног суда, Зоран Јовановски, члан Савјета Општине Росоман и Слободан Угриновски, савјетник у градској скупштини Скопља и предсједник мале странке Титове лијеве снаге.

Рјешењем Комисије, функционери ће добити отказ из државне институције ако су тамо запослени.

Уставни суд је почетком ове године оспорио неколико чланова старог закона о лустрацији који су се односили на обавезу да изјаву о несарађивању са тајним службама подносе новинари и сви медијски радници, као и црквена лица, невладине организације и чланови политичких странака.

Према новом закону, који је ступио на снагу средином јула, ту обавезу имају сви бивши и актуелни носиоци јавних функција, предсједник државе, премијер, министри, посланици, судије, јавни тужиоци, адвокати, директори јавних предузећа, чланови академија наука и умјетности, војна лица, запослени у високообразовним институцијама.

Новом закону подлијежу и бизнисмени који су капитал стекли у процесу транзиције.

И док власт сматра да овај закон води идеолошком помирењу и рашчишћивању дилема о томе ко је како напредовао у каријери и на који начин се обогатио, опозиција сматра да се ради о обрачуну с политичким неистомишљеницима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана