Ловци убили медвједа: “Морали смо. Пењао се на балконе, угрозио је људе”

ГС
Ловци убили медвједа: “Морали смо. Пењао се на балконе, угрозио је људе”

КОСТРЕНА - Ловци на подручју Св. Луције у центру Кострене одстријелили су залуталог медвједа, јавља Нови лист.

Ловци и стручњаци покушавали су залуталог медвједа вратити у природу и преусмјерити његово кретање, али упркос напорима нису успјели па је животиња морала бити убијена. Изгубљени медвјед постао је пријетња за локално становништво и донио је проблеме.

“Пењао се по балконима, долазио пред врата, угрозио је дјевојке на аутобусној станици”

“Медвјед је подивљао, почео је правити проблеме и изазивати опасност, улазио је у дворишта и дјечја игралишта те је угрозио становништво. Прије него што су ловци стигли, угрозио је двије дјевојке које су се налазиле на аутобуској станици, оне су побјегле, а њихов отац се крио у комбију док медвјед није отишао. Пењао се људима на балкон, на гаражне плоче, појављивао се пред улазним вратима кућа. Реаговали смо на позив 112 и на позиве локалног становништва, али дотад је медвјед направио велики неред, због чега успављивање синоћ никако није било изводиво. Због тога смо у координацији с општинским начелником, полицијом и надлежним институцијама нажалост били присиљени одстријелити медвједа - рекао је за Нови лист Орландо Францишковић, шеф Ловачког друштва Јелен Чавле.

Чланови тог ловачког друштва учествовали су у синоћњем подухвату заштите људи, домаћих животиња и имовине.

Млади медвјед био је изложен опасности од алфа мужјака.

Ловци кажу да није било могуће успавати животињу те да су зато били присиљени да га одстријеле. Медвјед је прошлог викенда виђен у Кострени и Бакру. Према Францишковићевим ријечима, врло је вјеројатно да је ријеч о истој јединки медвједа, старој отприлике двије године. Након што је напустио мајку усред сезоне парења, био је изложен опасности од алфа мужјака.

Ловци из друштва "Јелен" апеловали су на све становнике насељених подручја да се не покушавају приближити медвједу или било којој другој дивљој животињи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана