Lovci ubili medvjeda: “Morali smo. Penjao se na balkone, ugrozio je ljude”

GS
Lovci ubili medvjeda: “Morali smo. Penjao se na balkone, ugrozio je ljude”

KOSTRENA - Lovci na području Sv. Lucije u centru Kostrene odstrijelili su zalutalog medvjeda, javlja Novi list.

Lovci i stručnjaci pokušavali su zalutalog medvjeda vratiti u prirodu i preusmjeriti njegovo kretanje, ali uprkos naporima nisu uspjeli pa je životinja morala biti ubijena. Izgubljeni medvjed postao je prijetnja za lokalno stanovništvo i donio je probleme.

“Penjao se po balkonima, dolazio pred vrata, ugrozio je djevojke na autobusnoj stanici”

“Medvjed je podivljao, počeo je praviti probleme i izazivati opasnost, ulazio je u dvorišta i dječja igrališta te je ugrozio stanovništvo. Prije nego što su lovci stigli, ugrozio je dvije djevojke koje su se nalazile na autobuskoj stanici, one su pobjegle, a njihov otac se krio u kombiju dok medvjed nije otišao. Penjao se ljudima na balkon, na garažne ploče, pojavljivao se pred ulaznim vratima kuća. Reagovali smo na poziv 112 i na pozive lokalnog stanovništva, ali dotad je medvjed napravio veliki nered, zbog čega uspavljivanje sinoć nikako nije bilo izvodivo. Zbog toga smo u koordinaciji s opštinskim načelnikom, policijom i nadležnim institucijama nažalost bili prisiljeni odstrijeliti medvjeda - rekao je za Novi list Orlando Francišković, šef Lovačkog društva Jelen Čavle.

Članovi tog lovačkog društva učestvovali su u sinoćnjem poduhvatu zaštite ljudi, domaćih životinja i imovine.

Mladi medvjed bio je izložen opasnosti od alfa mužjaka.

Lovci kažu da nije bilo moguće uspavati životinju te da su zato bili prisiljeni da ga odstrijele. Medvjed je prošlog vikenda viđen u Kostreni i Bakru. Prema Franciškovićevim riječima, vrlo je vjerojatno da je riječ o istoj jedinki medvjeda, staroj otprilike dvije godine. Nakon što je napustio majku usred sezone parenja, bio je izložen opasnosti od alfa mužjaka.

Lovci iz društva "Jelen" apelovali su na sve stanovnike naseljenih područja da se ne pokušavaju približiti medvjedu ili bilo kojoj drugoj divljoj životinji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana