Линта: Срамно да је Европски парламент омогућио приказивање Степинца као свеца

Срна
Линта: Срамно да је Европски парламент омогућио приказивање Степинца као свеца

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да конференција о надбискупу Алојзију Степинцу у Европском парламенту представља један у низу доказа да се Хрватска није суочила са геноцидном политиком усташког режима и да је срамна чињеница да је Европски парламент омогућио хрватском европосланику Жељани Зовко да Степинца прикаже као свеца.

Линта сматра да је Европски парламент тако релативизовао антифашизам као једну од темељних вриједности данашњег свијета и послао лошу поруку да нема исти однос према свим државама.

„Добро је познато да је римокатоличка црква у Независној Држави Хрватској (НДХ) под руководством надбискупа Алојзија Степинца отворено, не само подржавала усташку политику уништења Срба, већ и активно учествовала у њеном спровођењу“, навео је Линта у саопштењу.

Он је истакао да је крајње вријеме да Србија покрене осмишљену и планску борбу за истину и признање геноцида над Србима у НДХ на међународном плану и нагласио да један од важних предуслова истинске нормализације на подручју бивше Југославије јесте то да Хрватска призна почињени геноцид над Србима у НДХ.

„То, између осталог, значи да се на достојан начин обиљеже и одржавају мјеста
злочина, да се спроведе или омогући ексхумација посмртних остатака жртава и њихова достојна сахрана, да се врати имовина породицама жртава геноцида, да се забрани употреба усташких симбола, слогана и пјесама, одржавање миса Анти Павелићу и његовим сарадницима, подизање споменика убијеним усташама и штампање и промоција књига у којима се негира постојање концентрационих логора и геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима“, навео је Линта.

Он сматра да је крајње вријеме да Скупштина Србије усвоји Резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ којом би закључила неспорну истину да су злочини усташа над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата у НДХ смишљен, планиран и почињен геноцид како је дефинисано Конвенцијом о спречавању и кажњавању геноцида, усвојеном од Генералне скупштине Уједињених нација 9. децембра 1948. године.

„Крајње је вријеме да се оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ чији би циљ, између осталог, био борба за међународно признање геноцида над српским народом током Другог свјетског рата“, поручио је Линта.

У сједишту Европског парламента јуче је одржана конференција „Блажени Алојзије Степинац - свједочанство вјере, истрајности и наде“ коју је организовала европосланик ХДЗ-а Жељана Зовко.

Поводом скупа о Степинцу, Европском парламенту су протестна писма стигла из Института „Диана Будисављевић“, као и из института, невладиних организација и историчара из Италије, Канаде и САД који се баве културом сјећања на страдања у НДХ.

Негодовање је изразио и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, а директор центра „Симон Визентал“ у Јерусалиму Ефраим Зуроф поручио је да је сваки покушај одавања почасти или величања личности које су подржавале геноцидну власт НДХ срамота и да му се треба супротставити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана