Linta: Sramno da je Evropski parlament omogućio prikazivanje Stepinca kao sveca

Srna
Linta: Sramno da je Evropski parlament omogućio prikazivanje Stepinca kao sveca

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da konferencija o nadbiskupu Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu predstavlja jedan u nizu dokaza da se Hrvatska nije suočila sa genocidnom politikom ustaškog režima i da je sramna činjenica da je Evropski parlament omogućio hrvatskom evroposlaniku Željani Zovko da Stepinca prikaže kao sveca.

Linta smatra da je Evropski parlament tako relativizovao antifašizam kao jednu od temeljnih vrijednosti današnjeg svijeta i poslao lošu poruku da nema isti odnos prema svim državama.

„Dobro je poznato da je rimokatolička crkva u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) pod rukovodstvom nadbiskupa Alojzija Stepinca otvoreno, ne samo podržavala ustašku politiku uništenja Srba, već i aktivno učestvovala u njenom sprovođenju“, naveo je Linta u saopštenju.

On je istakao da je krajnje vrijeme da Srbija pokrene osmišljenu i plansku borbu za istinu i priznanje genocida nad Srbima u NDH na međunarodnom planu i naglasio da jedan od važnih preduslova istinske normalizacije na području bivše Jugoslavije jeste to da Hrvatska prizna počinjeni genocid nad Srbima u NDH.

„To, između ostalog, znači da se na dostojan način obilježe i održavaju mjesta
zločina, da se sprovede ili omogući ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava i njihova dostojna sahrana, da se vrati imovina porodicama žrtava genocida, da se zabrani upotreba ustaških simbola, slogana i pjesama, održavanje misa Anti Paveliću i njegovim saradnicima, podizanje spomenika ubijenim ustašama i štampanje i promocija knjiga u kojima se negira postojanje koncentracionih logora i genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima“, naveo je Linta.

On smatra da je krajnje vrijeme da Skupština Srbije usvoji Rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH kojom bi zaključila nespornu istinu da su zločini ustaša nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u NDH smišljen, planiran i počinjen genocid kako je definisano Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju genocida, usvojenom od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 9. decembra 1948. godine.

„Krajnje je vrijeme da se osnuje Memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH čiji bi cilj, između ostalog, bio borba za međunarodno priznanje genocida nad srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata“, poručio je Linta.

U sjedištu Evropskog parlamenta juče je održana konferencija „Blaženi Alojzije Stepinac - svjedočanstvo vjere, istrajnosti i nade“ koju je organizovala evroposlanik HDZ-a Željana Zovko.

Povodom skupa o Stepincu, Evropskom parlamentu su protestna pisma stigla iz Instituta „Diana Budisavljević“, kao i iz instituta, nevladinih organizacija i istoričara iz Italije, Kanade i SAD koji se bave kulturom sjećanja na stradanja u NDH.

Negodovanje je izrazio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, a direktor centra „Simon Vizental“ u Jerusalimu Efraim Zurof poručio je da je svaki pokušaj odavanja počasti ili veličanja ličnosti koje su podržavale genocidnu vlast NDH sramota i da mu se treba suprotstaviti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana