Лидери коалиције: Начелно прихватамо Кривокапићеву понуду

Г.С.
Лидери коалиције: Начелно прихватамо Кривокапићеву понуду

ПОДГОРИЦА - Челници Демократског фронта Андрија Мандић, Небојша Медојевић и Милан Кнежевић, као и предсједник Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић, поручили су мандатару за састав нове црногорске Владе Здравку Кривокапићу да начелно прихватају његову понуду.

- Упркос томе што је Ваша понуда нашим странкама за учешће у Влади умањена за једног члана, у односу на понуду коју сте нам дали 21. октобра, ми смо одлучили да је начелно прихватимо и да кренемо у предвиђену унутарстраначку процедуру провјере такве наше одлуке и евентуалног избора наших кадрова на те функције - навели су челници ДФ-а у писму Кривокапићу.

Они су прецизирали да њихов начелни договор подразумијева да ће Нова српска демократија именовати представнике за Министарство унутрашњих послова, Министарство економије и Министарство за планирање простора и грађевинарство.

Покрет за промјене именоваће представнике за потпредсједника Владе за демократску транзицију и реформе и Министарство просвете, а Демократска народна партија именоваће представнике за Министарство саобраћаја и Министарство јавне управе.

Према том договору, Социјалистичка народна партија именоваће своје представнике за Министарство здравства и Министарство спорта и младих.

- Заједнички смо одлучили да Вам вратимо понуђено Министарство науке, да слободно располажете са њим, онако како смо Вам препустили и друге двије најважније функције у Влади, Министарство финансија и генералног секретара Владе - наводи се у писму.

Лидери ДФ-а истичу да, што се њих тиче, Кривокапић то министарство “може слободно да уступи некој другој странци која није добила своје мјесто у Влади или да га да некоме од нестраначких личности за кога сматра да је адекватно рјешење за тај ресор”.

- И овим чином враћања министарства које нам је понуђено, што је, признаћете, ријеткост у политичкој пракси, желимо да поручимо укупној јавности да нама нису важне фотеље већ принципи и јасно дистанцирање у односу на досадашњу јагму и грабеж за сваку функцију, што је била главна карактеристика палог аутократског режима - појашњавају Мандић, Медојевић, Кнежевић и Јоковић.

Они наводе да не сумњају да ће Кривокапић приликом избора за ове функције изабрати погодне кандидате, водећи рачуна о високој стручности, родној равноправности, као и регионалној заступљености, али да им је најважније да Кривокапић поведе рачуна о историјату тих особа.

- Не бисмо жељели да овим важним функцијама буду награђени они који су били раније увезани и спрегнути са бившим режимом - истичу лидери ДФ-а и додају да ће се о коначности ове одлуке, као и именима кандидата, изјаснити накнадно, након спроведених, обавезних страначких процедура.

Предсједник СНП-а Владимир Јоковић посебно је нагласио да је за њега, у крајњем, једино важна одлука Главног одбора СНП-а.

Писмо су потписали предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић, Покрета за промјена Небојша Медојевић, Демократске народне партије Милан Кнежевић и Социјаистичке народне партије Владимир Јоковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана