Lideri koalicije: Načelno prihvatamo Krivokapićevu ponudu

G.S.
Lideri koalicije: Načelno prihvatamo Krivokapićevu ponudu

PODGORICA - Čelnici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, kao i predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, poručili su mandataru za sastav nove crnogorske Vlade Zdravku Krivokapiću da načelno prihvataju njegovu ponudu.

- Uprkos tome što je Vaša ponuda našim strankama za učešće u Vladi umanjena za jednog člana, u odnosu na ponudu koju ste nam dali 21. oktobra, mi smo odlučili da je načelno prihvatimo i da krenemo u predviđenu unutarstranačku proceduru provjere takve naše odluke i eventualnog izbora naših kadrova na te funkcije - naveli su čelnici DF-a u pismu Krivokapiću.

Oni su precizirali da njihov načelni dogovor podrazumijeva da će Nova srpska demokratija imenovati predstavnike za Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo.

Pokret za promjene imenovaće predstavnike za potpredsjednika Vlade za demokratsku tranziciju i reforme i Ministarstvo prosvete, a Demokratska narodna partija imenovaće predstavnike za Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave.

Prema tom dogovoru, Socijalistička narodna partija imenovaće svoje predstavnike za Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo sporta i mladih.

- Zajednički smo odlučili da Vam vratimo ponuđeno Ministarstvo nauke, da slobodno raspolažete sa njim, onako kako smo Vam prepustili i druge dvije najvažnije funkcije u Vladi, Ministarstvo finansija i generalnog sekretara Vlade - navodi se u pismu.

Lideri DF-a ističu da, što se njih tiče, Krivokapić to ministarstvo “može slobodno da ustupi nekoj drugoj stranci koja nije dobila svoje mjesto u Vladi ili da ga da nekome od nestranačkih ličnosti za koga smatra da je adekvatno rješenje za taj resor”.

- I ovim činom vraćanja ministarstva koje nam je ponuđeno, što je, priznaćete, rijetkost u političkoj praksi, želimo da poručimo ukupnoj javnosti da nama nisu važne fotelje već principi i jasno distanciranje u odnosu na dosadašnju jagmu i grabež za svaku funkciju, što je bila glavna karakteristika palog autokratskog režima - pojašnjavaju Mandić, Medojević, Knežević i Joković.

Oni navode da ne sumnjaju da će Krivokapić prilikom izbora za ove funkcije izabrati pogodne kandidate, vodeći računa o visokoj stručnosti, rodnoj ravnopravnosti, kao i regionalnoj zastupljenosti, ali da im je najvažnije da Krivokapić povede računa o istorijatu tih osoba.

- Ne bismo željeli da ovim važnim funkcijama budu nagrađeni oni koji su bili ranije uvezani i spregnuti sa bivšim režimom - ističu lideri DF-a i dodaju da će se o konačnosti ove odluke, kao i imenima kandidata, izjasniti naknadno, nakon sprovedenih, obaveznih stranačkih procedura.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković posebno je naglasio da je za njega, u krajnjem, jedino važna odluka Glavnog odbora SNP-a.

Pismo su potpisali predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Pokreta za promjena Nebojša Medojević, Demokratske narodne partije Milan Knežević i Socijaističke narodne partije Vladimir Joković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana