Лазански: Тирана и Приштина не крију циљ, а запад мирно посматра

Срна
Лазански: Тирана и Приштина не крију циљ, а запад мирно посматра

Београд - Војнополитички аналитичар Мирослав Лазански оцијенио је да је споразум Приштине и Тиране о уједињењу дипломатских мисија и стратешкој кооперацији спољних политика само наставак тренда ка потпуном уједињењу Косова и Албаније и стварању “велике Албаније”, а Запад то мирно посматра.

Лазански је забрану уласка званичницима Србија на територију Косова и Метохије осудио као незапамћен, нецивилизацијски чин.

Он је рекао Срни да ни Тирана нити Приштина, уопште, не крију да им је циљ стварање “велике Албаније”.

“Њихове спољне политике већ су на неки начин усаглашене, они ће ујединити дипломатско конзуларна представништва, граница између /самопроглашеног/ Косова и Албаније практично не постоји и они само потврђују оно што се у пракси догађа, а Запад то све мирно посматра”, истакао је Лазански.

Говорећи о забрани уласка званичницима Србије на простор јужне српске покрајине, Лазански је навео да је то још један нецивилизацијски чин, осим такси које су наметнуте, као и још један показатељ “куда иде то што ради Приштина, а, на неки начин, спонзоришу САД”.

Лазански је указао да се у вријеме када се руше границе у Европи и када постоји општа декларација УН о протоку људи, идеја и капитала, једној цијелој категорији људи у Србији забрањује да улази на простор јужне српске покрајине.

“То је не само мера дискриминације, него чак нешто што се не памти да је икад и изречено. Не знам како ће се о том питању поставити Унмик, шта ће рећи Брисел, а шта Вашингтон. Заправо знам - сви ће ћутати и правити се да се ништа није догодило”, закључио је Лазански.

Министар за ЕУ и спољне послове Албаније Гент Чакај и министар спољних послова самопроглашеног Косова Беџет Пацоли потписали су споразум о уједињењу дипломатских и конзуларних мисија и стратешке кооперацији спољних политика.

Приштина је донијела одлуку да ниједном српском званичнику не треба дозволити улазак на подручје Космета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана