Lazanski: Tirana i Priština ne kriju cilj, a zapad mirno posmatra

Srna
Lazanski: Tirana i Priština ne kriju cilj, a zapad mirno posmatra

Beograd - Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je sporazum Prištine i Tirane o ujedinjenju diplomatskih misija i strateškoj kooperaciji spoljnih politika samo nastavak trenda ka potpunom ujedinjenju Kosova i Albanije i stvaranju “velike Albanije”, a Zapad to mirno posmatra.

Lazanski je zabranu ulaska zvaničnicima Srbija na teritoriju Kosova i Metohije osudio kao nezapamćen, necivilizacijski čin.

On je rekao Srni da ni Tirana niti Priština, uopšte, ne kriju da im je cilj stvaranje “velike Albanije”.

“Njihove spoljne politike već su na neki način usaglašene, oni će ujediniti diplomatsko konzularna predstavništva, granica između /samoproglašenog/ Kosova i Albanije praktično ne postoji i oni samo potvrđuju ono što se u praksi događa, a Zapad to sve mirno posmatra”, istakao je Lazanski.

Govoreći o zabrani ulaska zvaničnicima Srbije na prostor južne srpske pokrajine, Lazanski je naveo da je to još jedan necivilizacijski čin, osim taksi koje su nametnute, kao i još jedan pokazatelj “kuda ide to što radi Priština, a, na neki način, sponzorišu SAD”.

Lazanski je ukazao da se u vrijeme kada se ruše granice u Evropi i kada postoji opšta deklaracija UN o protoku ljudi, ideja i kapitala, jednoj cijeloj kategoriji ljudi u Srbiji zabranjuje da ulazi na prostor južne srpske pokrajine.

“To je ne samo mera diskriminacije, nego čak nešto što se ne pamti da je ikad i izrečeno. Ne znam kako će se o tom pitanju postaviti Unmik, šta će reći Brisel, a šta Vašington. Zapravo znam - svi će ćutati i praviti se da se ništa nije dogodilo”, zaključio je Lazanski.

Ministar za EU i spoljne poslove Albanije Gent Čakaj i ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli potpisali su sporazum o ujedinjenju diplomatskih i konzularnih misija i strateške kooperaciji spoljnih politika.

Priština je donijela odluku da nijednom srpskom zvaničniku ne treba dozvoliti ulazak na područje Kosmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana