Лаж о Готовини и “домовинском рату” на фестивалу у Пули

Агенције
Лаж о Готовини и “домовинском рату” на фестивалу у Пули

ПУЛА - Пројекцијом филма “Генерал” у режији Антуна Врдољака о животу и ратним “подвизима” Анте Готовине са холивудском звијездом Гораном Вишњићем у насловној улози, у Пулској арени почео је 66. Пула филм фестивал.

Ријеч је о бајковитом приказу романсиране биографије “најомиљенијег хрватског генерала из домовинског рата”, како су Готовину често називали хрватски медији. На почетку остварења приказано је низ догађаја који претходе одласку у свијет младог Анте, међу којима је смрт мајке, која га је заштитила од експлозије мине.

Искуство на теретном броду, одлазак у француску Легију странаца, прва борбена искуства, романса у Колумбији, само су кратки предложак за повратак у Хрватску, која је захваћена ратним сукобима. Од тог тренутка на великом платну почиње игнорисање историјских чињеница у вези са ратом на простору Хрватске. Припадници ЈНА се карактеришу као звијери које лови ловокрадица, заједно са Готовином и његовим храбрим, младим војницима по славонским шумама.

Сусрет између некадашњих официра ЈНА који су се у рату нашли на различитим странама протиче у проповиједи да су хрватски комунисти и 1941. бранили у Хрватској Србе од усташа и Нијемаца. Све до краја филма ЈНА официри и припадници специјалних јединица “кукавички пуцају у леђа голобрадих храбрих хрватских добровољаца, који прије одласка у смрт сањају слободу”. Догађаји у Боровом Селу, Масленици, код Задра веома су слободно интерпретирани кроз кратке изводе без историјских чињеница.

Готовина је представљен као шармер, професионални војник храброг срца заљубљен у своју “домовину”, који у паузама љутих окршаја са окупаторским “звијерима” успијева да има флерт са ратном новинарком. Финале филма у којем “коначно Книн пада” и остаје празан у акцији “Олуја”, којом је командовао лично Готовина, доноси између осталог и одлазак српског становништва из далматинског залеђа. Нема помена о жртвама, пљачкању остављених кућа, већ се кроз разговор два српска официра и монолог мајке са дјецом за све то окривљују Милошевић и његова мегаломанска политика.

Ријечи актера

Горан Вишњић је рекао да је имао већу одговорност према улози у овом филму него што је то случај са ангажманом у било ком Шекспировом комаду, а редитељ Антун Врдољак је напоменуо да је желио да сними филм о Готовини, не би ли га некако извукао их Хашког трибунала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана