Laž o Gotovini i “domovinskom ratu” na festivalu u Puli

Agencije
Laž o Gotovini i “domovinskom ratu” na festivalu u Puli

PULA - Projekcijom filma “General” u režiji Antuna Vrdoljaka o životu i ratnim “podvizima” Ante Gotovine sa holivudskom zvijezdom Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi, u Pulskoj areni počeo je 66. Pula film festival.

Riječ je o bajkovitom prikazu romansirane biografije “najomiljenijeg hrvatskog generala iz domovinskog rata”, kako su Gotovinu često nazivali hrvatski mediji. Na početku ostvarenja prikazano je niz događaja koji prethode odlasku u svijet mladog Ante, među kojima je smrt majke, koja ga je zaštitila od eksplozije mine.

Iskustvo na teretnom brodu, odlazak u francusku Legiju stranaca, prva borbena iskustva, romansa u Kolumbiji, samo su kratki predložak za povratak u Hrvatsku, koja je zahvaćena ratnim sukobima. Od tog trenutka na velikom platnu počinje ignorisanje istorijskih činjenica u vezi sa ratom na prostoru Hrvatske. Pripadnici JNA se karakterišu kao zvijeri koje lovi lovokradica, zajedno sa Gotovinom i njegovim hrabrim, mladim vojnicima po slavonskim šumama.

Susret između nekadašnjih oficira JNA koji su se u ratu našli na različitim stranama protiče u propovijedi da su hrvatski komunisti i 1941. branili u Hrvatskoj Srbe od ustaša i Nijemaca. Sve do kraja filma JNA oficiri i pripadnici specijalnih jedinica “kukavički pucaju u leđa golobradih hrabrih hrvatskih dobrovoljaca, koji prije odlaska u smrt sanjaju slobodu”. Događaji u Borovom Selu, Maslenici, kod Zadra veoma su slobodno interpretirani kroz kratke izvode bez istorijskih činjenica.

Gotovina je predstavljen kao šarmer, profesionalni vojnik hrabrog srca zaljubljen u svoju “domovinu”, koji u pauzama ljutih okršaja sa okupatorskim “zvijerima” uspijeva da ima flert sa ratnom novinarkom. Finale filma u kojem “konačno Knin pada” i ostaje prazan u akciji “Oluja”, kojom je komandovao lično Gotovina, donosi između ostalog i odlazak srpskog stanovništva iz dalmatinskog zaleđa. Nema pomena o žrtvama, pljačkanju ostavljenih kuća, već se kroz razgovor dva srpska oficira i monolog majke sa djecom za sve to okrivljuju Milošević i njegova megalomanska politika.

Riječi aktera

Goran Višnjić je rekao da je imao veću odgovornost prema ulozi u ovom filmu nego što je to slučaj sa angažmanom u bilo kom Šekspirovom komadu, a reditelj Antun Vrdoljak je napomenuo da je želio da snimi film o Gotovini, ne bi li ga nekako izvukao ih Haškog tribunala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana