Лајен: Западни Балкан поново напредује

Танјуг
Foto: Танјуг

ТИРАНА– Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је данас, пред Самит ЕУ-Западни Балкан у Тирани, да је поново видљив напредак у том региону.

Фон дер Лајен је, у изјави новинарима, казала да ће данашњи скуп бити занимљив, јер се ради о практичном напретку региона који је важан ЕУ.

„Прва тема биће енергетска безбједност, и успоставили смо енергетски пакет. Он предвиђа 500 милиона евра које ће земље Западног Балкана добити за помоћ швојим буџетим и привреди, и 500 милиона евра за за улагање у обновљиву енергију, енергију будућности“, нагласила је она.

Даља тема, казала је, биће бесплатан роминг између ЕУ и Западног Балкана.

„Наравно разговараћемо и о приступним процесима. Радује ме што БиХ тежи ка статусу кандидата. Лијепо је што су Сјеверна Македонија и Албанија усред отварања приступних преговора. Поново имамо напредак на Западном Балкану“; истакла је она.

Казала је да ЕУ ради интензивније са земљама Западног Балкана.

Подсјетила је да је недавно посјетила све земље региона, да је одржан Самит у оквиру Берлинског процеса, да је прије пар месеци био Самит ЕУ-Западни Балкан.

„Чешће се виђамо него што је то био случај прије пар година. Зато и кораци који се праве између скупова не могу бити огромни. Али много корака води у правом смеру“, истакла је Фон дер Лајен.

Указала је да брзина приступа зависи од самих земаља кандидата.

„Неке земље су успјеле да заврше тај процес за четири до шест година, а неке за 10 година, и неке ни више деценија нису успјеле да га окончају. Процес узависи од тога шта је земљама кандидат спремна да испоручи“, поручује она.

Фон дер Лајен је, на питање да ли је рат у Украјини убрзао процес, рекла да је та брутална агресија показала да се води борба ко ће се наметнути аутократија и право јачег, или демократија и међународно право.

Та борба, каже, примјећује се и на Западном Балкану, гдје Русија и Кина покушавају да шире свој утицај, али је ЕУ највећи инвеститор и најтјешњи партнер.

„Зато постављамо питање „на чијој сте страни – страни демократије или не. Код свих земаља примјећујем да је циљ чланство у ЕУ главни и то подржавамо“, рекла је она.

На питање како ствари стоје око ширења Шенгена и противљења Аустрије, поручила је да је Аустрија јако погођена илегалном миграцијом, која се у односу на прошлу годину утростручила.

„Због тога је потребна солидарност и подршка Аустрији. Миграцијом мора да се управља, и зато Аустрија с правом тражи солидарност и помоћ“; нагласила је она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана