Lajen: Zapadni Balkan ponovo napreduje

Tanjug
Foto: Tanjug

TIRANA– Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je danas, pred Samit EU-Zapadni Balkan u Tirani, da je ponovo vidljiv napredak u tom regionu.

Fon der Lajen je, u izjavi novinarima, kazala da će današnji skup biti zanimljiv, jer se radi o praktičnom napretku regiona koji je važan EU.

„Prva tema biće energetska bezbjednost, i uspostavili smo energetski paket. On predviđa 500 miliona evra koje će zemlje Zapadnog Balkana dobiti za pomoć švojim budžetim i privredi, i 500 miliona evra za za ulaganje u obnovljivu energiju, energiju budućnosti“, naglasila je ona.

Dalja tema, kazala je, biće besplatan roming između EU i Zapadnog Balkana.

„Naravno razgovaraćemo i o pristupnim procesima. Raduje me što BiH teži ka statusu kandidata. Lijepo je što su Sjeverna Makedonija i Albanija usred otvaranja pristupnih pregovora. Ponovo imamo napredak na Zapadnom Balkanu“; istakla je ona.

Kazala je da EU radi intenzivnije sa zemljama Zapadnog Balkana.

Podsjetila je da je nedavno posjetila sve zemlje regiona, da je održan Samit u okviru Berlinskog procesa, da je prije par meseci bio Samit EU-Zapadni Balkan.

„Češće se viđamo nego što je to bio slučaj prije par godina. Zato i koraci koji se prave između skupova ne mogu biti ogromni. Ali mnogo koraka vodi u pravom smeru“, istakla je Fon der Lajen.

Ukazala je da brzina pristupa zavisi od samih zemalja kandidata.

„Neke zemlje su uspjele da završe taj proces za četiri do šest godina, a neke za 10 godina, i neke ni više decenija nisu uspjele da ga okončaju. Proces uzavisi od toga šta je zemljama kandidat spremna da isporuči“, poručuje ona.

Fon der Lajen je, na pitanje da li je rat u Ukrajini ubrzao proces, rekla da je ta brutalna agresija pokazala da se vodi borba ko će se nametnuti autokratija i pravo jačeg, ili demokratija i međunarodno pravo.

Ta borba, kaže, primjećuje se i na Zapadnom Balkanu, gdje Rusija i Kina pokušavaju da šire svoj uticaj, ali je EU najveći investitor i najtješnji partner.

„Zato postavljamo pitanje „na čijoj ste strani – strani demokratije ili ne. Kod svih zemalja primjećujem da je cilj članstvo u EU glavni i to podržavamo“, rekla je ona.

Na pitanje kako stvari stoje oko širenja Šengena i protivljenja Austrije, poručila je da je Austrija jako pogođena ilegalnom migracijom, koja se u odnosu na prošlu godinu utrostručila.

„Zbog toga je potrebna solidarnost i podrška Austriji. Migracijom mora da se upravlja, i zato Austrija s pravom traži solidarnost i pomoć“; naglasila je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana