Криволовци из Албаније пустоше црногорску ријеку Бојану

Агенције
Криволовци из Албаније пустоше црногорску ријеку Бојану

ПОДГОРИЦА - Рибари са ријеке Бојане поново протестују због незаконитог излова рибе на заједничком ушћу, који се, како тврде, одвија без контроле црногорске и албанске граничне полиције.

Неколико њих, који су тражили да им се не помињу имена, кажу да се на лијевом, заједничком рукавцу Бојане, као и лани, свакодневно могу видјети криволовци из Албаније. Упозоравају да они неконтролисано убијају рибу струјом и динамитом, не водећи рачуна да ли залазе и у воде Црне Горе.

Тврде да криволовци предвођени вишеструким преступником, извјесним Ајетом Т, имају благослов албанских полицајаца са граничне карауле Пуљај, док црногорска пловна јединица не надзире ријеку из бизарног разлога - оба глисера на караули "Свети Никола" су у квару.

Аласи причају да им је један колега из Албаније рекао да су очекивали да ће проблем ријешити гранична полиција Црне Горе, јер албанска наводно уско сарађује са криволовцима, а посебно са поменутим Ајетом Т.

Рибари кажу да криволовци изловљавају огромне количине рибе, у једном маху и по неколико стотина килограма, користећи такозване инвентре, који претварају електричну енергију од акумулатора са 12 и 24 волта на 220 волти и то нечујно. Наводе и да њихова пловила посједују и електричне моторе, што лов чини нечујним. Прошле године, због криволова, Ајета Т. ухапсио је специјални тим из Скадра који је, како тврде рибари, крио акцију од колега са карауле Пуљај.

- Тада му је заплијењена и барка и опрема, али му је након два мјесеца све враћено. Сад безбрижно рибари и нелегално лови како у њиховим тако и у нашим водама - кажу рибари.

Изловом струјом, како тврде експерти, осим одраслих јединки страда и рибља млађ, тако да се само може претпоставити колики данак плаћа Бојана неконтролисаним и нелегалним риболовом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана