Krivolovci iz Albanije pustoše crnogorsku rijeku Bojanu

Agencije
Krivolovci iz Albanije pustoše crnogorsku rijeku Bojanu

PODGORICA - Ribari sa rijeke Bojane ponovo protestuju zbog nezakonitog izlova ribe na zajedničkom ušću, koji se, kako tvrde, odvija bez kontrole crnogorske i albanske granične policije.

Nekoliko njih, koji su tražili da im se ne pominju imena, kažu da se na lijevom, zajedničkom rukavcu Bojane, kao i lani, svakodnevno mogu vidjeti krivolovci iz Albanije. Upozoravaju da oni nekontrolisano ubijaju ribu strujom i dinamitom, ne vodeći računa da li zalaze i u vode Crne Gore.

Tvrde da krivolovci predvođeni višestrukim prestupnikom, izvjesnim Ajetom T, imaju blagoslov albanskih policajaca sa granične karaule Puljaj, dok crnogorska plovna jedinica ne nadzire rijeku iz bizarnog razloga - oba glisera na karauli "Sveti Nikola" su u kvaru.

Alasi pričaju da im je jedan kolega iz Albanije rekao da su očekivali da će problem riješiti granična policija Crne Gore, jer albanska navodno usko sarađuje sa krivolovcima, a posebno sa pomenutim Ajetom T.

Ribari kažu da krivolovci izlovljavaju ogromne količine ribe, u jednom mahu i po nekoliko stotina kilograma, koristeći takozvane inventre, koji pretvaraju električnu energiju od akumulatora sa 12 i 24 volta na 220 volti i to nečujno. Navode i da njihova plovila posjeduju i električne motore, što lov čini nečujnim. Prošle godine, zbog krivolova, Ajeta T. uhapsio je specijalni tim iz Skadra koji je, kako tvrde ribari, krio akciju od kolega sa karaule Puljaj.

- Tada mu je zaplijenjena i barka i oprema, ali mu je nakon dva mjeseca sve vraćeno. Sad bezbrižno ribari i nelegalno lovi kako u njihovim tako i u našim vodama - kažu ribari.

Izlovom strujom, kako tvrde eksperti, osim odraslih jedinki strada i riblja mlađ, tako da se samo može pretpostaviti koliki danak plaća Bojana nekontrolisanim i nelegalnim ribolovom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana