Кривокапић очекује попис 2022. и позитивно мишљење ЕУ

Срна
Foto: танјуг

ПОДГОРИЦА - Црногорски премијер Здравко Кривокапић очекује да ће сљедеће године сигурно бити организован попис становништва у Црној Гори.

Кривокапић је, одговарајући на питање посланика Социјалистичке народне партије Драгана Ивановића током премијерског часа у црногорском парламенту, рекао да је Влада Црне Горе јасно зацртала у свом програму да ће четврти квартал године бити посвећен Закону о попису.

"То значи да на тај начин одговарамо на програмску обавезу која је дефинисана и на основу рада Управе за статистику (Монста) и Министарства финансија и социјалног старања", нагласио је Кривокапић, оцјењујући да је јавна расправа о Нацрту закона о попису могла бити транспарентнија.

Он је навео да је само једна партија учествовала у електронском сагледавању и примједби.

"Можда је то један од недостатака који се може исправити, и кроз дио који дође у Скупштину, на бази амандмана и сугестија које ћете као посланици предложити", навео је Кривокапић.

Он је рекао да очекује позитивно мишљење из Брисела.

"Најважније је да је Нацрт закона о попису отишао ка Европској комисији и најзначајнија је табела о усклађености. Према свим сазнањима која имамо, врло брзо ће бити завршен њихов дио, при чему не очекујемо да ће бити неких суштинских примједаба, тако да би већ након тога на првој сљедећој сједници Владе тај предлог био и усвојен, а онда дистрибуиран Скупштини како би она у својој процедури урадила све шта треба", навео је Кривокапић.

Он је најавио да ће на сутрашњој сједници Владе бити Приједлог закона о територијалној подијељености, који је предуслов за попис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана