Krivokapić očekuje popis 2022. i pozitivno mišljenje EU

Srna
Foto: tanjug

PODGORICA - Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić očekuje da će sljedeće godine sigurno biti organizovan popis stanovništva u Crnoj Gori.

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje poslanika Socijalističke narodne partije Dragana Ivanovića tokom premijerskog časa u crnogorskom parlamentu, rekao da je Vlada Crne Gore jasno zacrtala u svom programu da će četvrti kvartal godine biti posvećen Zakonu o popisu.

"To znači da na taj način odgovaramo na programsku obavezu koja je definisana i na osnovu rada Uprave za statistiku (Monsta) i Ministarstva finansija i socijalnog staranja", naglasio je Krivokapić, ocjenjujući da je javna rasprava o Nacrtu zakona o popisu mogla biti transparentnija.

On je naveo da je samo jedna partija učestvovala u elektronskom sagledavanju i primjedbi.

"Možda je to jedan od nedostataka koji se može ispraviti, i kroz dio koji dođe u Skupštinu, na bazi amandmana i sugestija koje ćete kao poslanici predložiti", naveo je Krivokapić.

On je rekao da očekuje pozitivno mišljenje iz Brisela.

"Najvažnije je da je Nacrt zakona o popisu otišao ka Evropskoj komisiji i najznačajnija je tabela o usklađenosti. Prema svim saznanjima koja imamo, vrlo brzo će biti završen njihov dio, pri čemu ne očekujemo da će biti nekih suštinskih primjedaba, tako da bi već nakon toga na prvoj sljedećoj sjednici Vlade taj predlog bio i usvojen, a onda distribuiran Skupštini kako bi ona u svojoj proceduri uradila sve šta treba", naveo je Krivokapić.

On je najavio da će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti Prijedlog zakona o teritorijalnoj podijeljenosti, koji je preduslov za popis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana