Кришто тражи да Хрватска блокира преговоре Србије са ЕУ

СРНА
Foto: Aгенције

ЗАГРЕБ - Независна посланица у хрватском сабору Каролина Видовић Кришто тражи од предсједника и премијера, Зорана Милановића и Андреја Пленковића, да Хрватска блокира преговоре Србије о приступању Европској унији, а након што је у Београду подигнута оптужница против хрватских официра, због дјеловања током војно-полицијске акције Олуја.

У писму Милановићу и Пленковићу, које хрватски медији преносе интегрално, Кришто, између осталог, наводи да Србија узима себи за право да подиже оптужнице због догађања на територијима других држава, што је, како сматра, понижавајуће за Хрватску и, како тврди, кршење међународног права и хрватског суверенитета.

Кришто у писму тврди да Србија, која, како каже, носи терет "пресуде за геноцид" усуђује се да оптужује хрватске грађане, што је, према њеном мишљењу, противно здравој логици.

Она је прозвала Милановића и Пленковића, који су положили заклетву на Устав земље, да су кривци и узрочници оваквог, како наводи, "дивљачког" понашања Србије, коју назива агресором.

"Јер на све ове увриједе које долазе из Србије, ви ништа не предузимате и не користите ниједан инструмент који је хрватској држави на располагању. Ви ништа не предузимате према српском режиму, који противно здравој логици, основама хуманизма те цивилизацијским достигнућима данашњице, негира геноцид у Сребреници и системскии спречава истинско суочавање са злочиначком прошлошћу коју је Србија имала у 90-им годинама прошлог вијека....", навела је, између осталог, Кришто.

Она је у писму посебно поменула лидера СДС С и посланика у сабору Милорада Пуповца заступник, за којег каже да је зауставио истрагу ратних злочина у источној Славонији и да учествује на скупу у Бањалуци на којем се, како тврди, негира геноцид.

Она тврди да је дизањем оптужнице против хрватских грађана, Србија је повредила међународно право и суверенитет Хрватске.

"Хрватска држава дужна је тренутно да блокира преговоре Србије и Европске уније и затражи од Србије исплату ратне одштете, повраћај украденог културног блага те информације о убијеним и несталим хрватским грађанима", навела је и додала да уколико Хрватска не предузме наведене мјере Милановић и Пленковић ће, каже, прекршити уставну обвезу и починити кривично дјело велеиздаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана