Krišto traži da Hrvatska blokira pregovore Srbije sa EU

SRNA
Foto: Agencije

ZAGREB - Nezavisna poslanica u hrvatskom saboru Karolina Vidović Krišto traži od predsjednika i premijera, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, da Hrvatska blokira pregovore Srbije o pristupanju Evropskoj uniji, a nakon što je u Beogradu podignuta optužnica protiv hrvatskih oficira, zbog djelovanja tokom vojno-policijske akcije Oluja.

U pismu Milanoviću i Plenkoviću, koje hrvatski mediji prenose integralno, Krišto, između ostalog, navodi da Srbija uzima sebi za pravo da podiže optužnice zbog događanja na teritorijima drugih država, što je, kako smatra, ponižavajuće za Hrvatsku i, kako tvrdi, kršenje međunarodnog prava i hrvatskog suvereniteta.

Krišto u pismu tvrdi da Srbija, koja, kako kaže, nosi teret "presude za genocid" usuđuje se da optužuje hrvatske građane, što je, prema njenom mišljenju, protivno zdravoj logici.

Ona je prozvala Milanovića i Plenkovića, koji su položili zakletvu na Ustav zemlje, da su krivci i uzročnici ovakvog, kako navodi, "divljačkog" ponašanja Srbije, koju naziva agresorom.

"Jer na sve ove uvrijede koje dolaze iz Srbije, vi ništa ne preduzimate i ne koristite nijedan instrument koji je hrvatskoj državi na raspolaganju. Vi ništa ne preduzimate prema srpskom režimu, koji protivno zdravoj logici, osnovama humanizma te civilizacijskim dostignućima današnjice, negira genocid u Srebrenici i sistemskii sprečava istinsko suočavanje sa zločinačkom prošlošću koju je Srbija imala u 90-im godinama prošlog vijeka....", navela je, između ostalog, Krišto.

Ona je u pismu posebno pomenula lidera SDS S i poslanika u saboru Milorada Pupovca zastupnik, za kojeg kaže da je zaustavio istragu ratnih zločina u istočnoj Slavoniji i da učestvuje na skupu u Banjaluci na kojem se, kako tvrdi, negira genocid.

Ona tvrdi da je dizanjem optužnice protiv hrvatskih građana, Srbija je povredila međunarodno pravo i suverenitet Hrvatske.

"Hrvatska država dužna je trenutno da blokira pregovore Srbije i Evropske unije i zatraži od Srbije isplatu ratne odštete, povraćaj ukradenog kulturnog blaga te informacije o ubijenim i nestalim hrvatskim građanima", navela je i dodala da ukoliko Hrvatska ne preduzme navedene mjere Milanović i Plenković će, kaže, prekršiti ustavnu obvezu i počiniti krivično djelo veleizdaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana