Ковач: Темељни уговор са СПЦ до краја јуна

Срна
Ковач: Темељни уговор са СПЦ до краја јуна

ПОДГОРИЦА - Министар правде Црне Горе Марко Ковач изјавио је вечерас да ће темељни уговор са Српском православном црквом /СПЦ/ бити потписан до краја јуна.

Он је додао да је то регулисање односа између Црне Горе и СПЦ један природан и логичан процес, да постоји комуникација и обострана намјера.

“Ми смо са патријархом Порфиријем имали састанак који је био врло квалитетан и отворен. И једна и друга страна су изнијеле своја очекивања и да ће се сва питања ријешити”, изјавио је Ковач на ТВ “Прва”.

Ковач је појаснио да тим уговором уопште неће бити угрожен државни интерес и да ће бити у складу са Уставом, али и да ће ближе одредити право и положај вјерске заједнице.

“Имали смо и састанак са правним тимом СПЦ. Ту смо постигли висок степен усклађености у виду нормативних рјешења базирајући се превасходно на оно што је костур уговора између државе и других вјерских заједница. Све вјерске заједнице требају имати иста права у Црној Гори. У наредном периоду ћемо наставити са дијалогом, и врло брзо доћи до рјешења”, додао је Ковач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана