Kovač: Temeljni ugovor sa SPC do kraja juna

Srna
Kovač: Temeljni ugovor sa SPC do kraja juna

PODGORICA - Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač izjavio je večeras da će temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/ biti potpisan do kraja juna.

On je dodao da je to regulisanje odnosa između Crne Gore i SPC jedan prirodan i logičan proces, da postoji komunikacija i obostrana namjera.

“Mi smo sa patrijarhom Porfirijem imali sastanak koji je bio vrlo kvalitetan i otvoren. I jedna i druga strana su iznijele svoja očekivanja i da će se sva pitanja riješiti”, izjavio je Kovač na TV “Prva”.

Kovač je pojasnio da tim ugovorom uopšte neće biti ugrožen državni interes i da će biti u skladu sa Ustavom, ali i da će bliže odrediti pravo i položaj vjerske zajednice.

“Imali smo i sastanak sa pravnim timom SPC. Tu smo postigli visok stepen usklađenosti u vidu normativnih rješenja bazirajući se prevashodno na ono što je kostur ugovora između države i drugih vjerskih zajednica. Sve vjerske zajednice trebaju imati ista prava u Crnoj Gori. U narednom periodu ćemo nastaviti sa dijalogom, i vrlo brzo doći do rješenja”, dodao je Kovač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana