Косовским документима против Срба

Агенције
Косовским документима против Срба
Косовским документима против Срба

Приштина - Члан косовске Централне изборне комисије (ЦИК) из Српске листе Стеван Веселиновић напустио је сједницу тог тијела због упутства да се идентификација на бирачком мјесту врши искључиво са косовским документима, истакавши да тиме Приштина крши сопствене законе и изборна правила која је ЦИК дужан да спроводи.

Веселиновић је рекао да је то незаконита одлука ЦИК-а и директно уперена против српског народа на Косову и има циљ да онемогући што већем броју Срба са правом гласа да гласају и бирају своје представнике.

- Прекршен је члан 90. Закона о изборима и члан 16. Изборног правила 09/2013, гдје се јасно каже да се за гласање као начин идентификације бирача користе сва важећа документа, с изузетком возачке дозволе која мора бити издата на Косову (извод из закона и изборних правила) - навео је Веселиновић у саопштењу.

Као идентификациони документ се наводи и важећа избјегличка карта. Каже да је тако било на свим претходним изборима и да је сада неко одлучио да донесе другачију одлуку.

Према његовим ријечима, овом одлуком ЦИК је директно онемогућио да ванредни избори буду спроведени у складу са законом и у фер атмосфери.

Додао је да је напустио сједницу ЦИК-а јер није желио више да учествује у њеном раду јер би та институција требало да буде независна, а очигледно то није.

С друге стране, предсједница ЦИК-а Ваљдете Дака каже да се грађани на дан гласања могу идентификовати свим важећим документима Косова. Према њеним ријечима, треба водити рачуна о особама чија се имена и даље налазе у документима УНМИК-а којима се онда може манипулисати.

- На свим изборима постојали су неспоразуми због тога која документа би косовски грађани могли да користе на дан избора, тако да је овај пут ЦИК донио административно упутство општинским изборним комисијама и бирачким одборима и обавијестила их да су идентификациона документа гласача, према члану 90. Изборног закона, важећа лична карта, важећи пасош, важећи путни документ и важећа возачка дозвола Косова - рекла је Дака.

 

Право гласа

Право гласа на ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији 6. октобра имаће 1.972.466 бирача, саопштила је Централна изборна комисија самопроглашеног Косова.

Са бирачког списка је избрисано 33.779 бирача који су умрли или су се одрекли “држављанства” самопроглашеног Косова.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана