Kosovskim dokumentima protiv Srba

Agencije
Kosovskim dokumentima protiv Srba

Priština - Član kosovske Centralne izborne komisije (CIK) iz Srpske liste Stevan Veselinović napustio je sjednicu tog tijela zbog uputstva da se identifikacija na biračkom mjestu vrši isključivo sa kosovskim dokumentima, istakavši da time Priština krši sopstvene zakone i izborna pravila koja je CIK dužan da sprovodi.

Veselinović je rekao da je to nezakonita odluka CIK-a i direktno uperena protiv srpskog naroda na Kosovu i ima cilj da onemogući što većem broju Srba sa pravom glasa da glasaju i biraju svoje predstavnike.

- Prekršen je član 90. Zakona o izborima i član 16. Izbornog pravila 09/2013, gdje se jasno kaže da se za glasanje kao način identifikacije birača koriste sva važeća dokumenta, s izuzetkom vozačke dozvole koja mora biti izdata na Kosovu (izvod iz zakona i izbornih pravila) - naveo je Veselinović u saopštenju.

Kao identifikacioni dokument se navodi i važeća izbjeglička karta. Kaže da je tako bilo na svim prethodnim izborima i da je sada neko odlučio da donese drugačiju odluku.

Prema njegovim riječima, ovom odlukom CIK je direktno onemogućio da vanredni izbori budu sprovedeni u skladu sa zakonom i u fer atmosferi.

Dodao je da je napustio sjednicu CIK-a jer nije želio više da učestvuje u njenom radu jer bi ta institucija trebalo da bude nezavisna, a očigledno to nije.

S druge strane, predsjednica CIK-a Valjdete Daka kaže da se građani na dan glasanja mogu identifikovati svim važećim dokumentima Kosova. Prema njenim riječima, treba voditi računa o osobama čija se imena i dalje nalaze u dokumentima UNMIK-a kojima se onda može manipulisati.

- Na svim izborima postojali su nesporazumi zbog toga koja dokumenta bi kosovski građani mogli da koriste na dan izbora, tako da je ovaj put CIK donio administrativno uputstvo opštinskim izbornim komisijama i biračkim odborima i obavijestila ih da su identifikaciona dokumenta glasača, prema članu 90. Izbornog zakona, važeća lična karta, važeći pasoš, važeći putni dokument i važeća vozačka dozvola Kosova - rekla je Daka.

 

Pravo glasa

Pravo glasa na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji 6. oktobra imaće 1.972.466 birača, saopštila je Centralna izborna komisija samoproglašenog Kosova.

Sa biračkog spiska je izbrisano 33.779 birača koji su umrli ili su se odrekli “državljanstva” samoproglašenog Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana