Кошарац: Приоритет - уклањање препрека за трговину робом

Agencije
Кошарац: Приоритет - уклањање препрека за трговину робом

ТИВАТ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас у Тивту на завршној конференцији "Подршка олакшавању трговине између земаља ЦЕФТА" да су приоритети БиХ слободно кретање робе и уклањање препрека за трговину робом.

Кошарац је истакао да су приоритети и слободна трговина услугама, слободни проток улагања и усвајање додатног протокола о рјешавању спорова и институционални развој ЦЕФТА тијела, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Кошарац је подсјетио да су реализоване активности у сарадњи са пројектом Њемачке организације за међународну сарадњу /ГИЗ/ резултирале усвајањем одлуке о успостављању процедуре валидације за узајамно признавање програма овлаштених економских оператера Цефта уговорних страна.

"Такође, у сарадњи са овим пројектом припремљена је и усвојена ЦЕФТА Стратегија за управљање царинским ризицима. Очекује се да данас на специјалном састанку ЦЕФТА Заједничког одбора буде усвојена и одлука о олакшавању трговине воћем и поврћем која је припремљена уз подршку овог пројекта", истакао је Кошарац.

Он је навео да је основа овогодишњег предсједавања БиХ Цефтом спровођење Споразума и његових додатних протокола, те спровођење активности из вишегодишњег Акционог плана за креирање Регионалног економског подручја /МАП-РЕА/ која се односе на трговинска питања.

"Цефта споразум, осмишљен као саставни дио ЕУ претприступне агенде, омогућава снажну правну основу за формулисање и провођење политике у кључним подручјима у вези са трговином и инвестицијама. Његова успјешна примјена значајно је допринијела стварању слободне трговинске зоне у југоисточној Европи, а досљедно провођење његових одредби ствара могућности за бржи напредак БиХ у процесу европских интеграција", закључио је Кошарац.

Скуп је организован у оквиру пројекта "Отворени регионални фонд за спољну трговину југоисточне Европе" који спроводе ГИЗ и Међународни трговински центар /ИТЦ/.

Пројекат је усмјерен је на пружање подршке структурама Цефте у њиховим напорима на спровођењу обавеза из Додатног протокола пет према Цефти који пружа оквир за уклањање трговинских препрека између страна Цефте.

Циљ је усмјерен на додатно олакшавање регионалне трговине у региону Цефте путем смањења и евентуалног уклањања нецаринских мјера које највише нарушавају трговину.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана