Košarac: Prioritet - uklanjanje prepreka za trgovinu robom

Agencije
Košarac: Prioritet - uklanjanje prepreka za trgovinu robom

TIVAT - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas u Tivtu na završnoj konferenciji "Podrška olakšavanju trgovine između zemalja CEFTA" da su prioriteti BiH slobodno kretanje robe i uklanjanje prepreka za trgovinu robom.

Košarac je istakao da su prioriteti i slobodna trgovina uslugama, slobodni protok ulaganja i usvajanje dodatnog protokola o rješavanju sporova i institucionalni razvoj CEFTA tijela, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Košarac je podsjetio da su realizovane aktivnosti u saradnji sa projektom Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju /GIZ/ rezultirale usvajanjem odluke o uspostavljanju procedure validacije za uzajamno priznavanje programa ovlaštenih ekonomskih operatera Cefta ugovornih strana.

"Takođe, u saradnji sa ovim projektom pripremljena je i usvojena CEFTA Strategija za upravljanje carinskim rizicima. Očekuje se da danas na specijalnom sastanku CEFTA Zajedničkog odbora bude usvojena i odluka o olakšavanju trgovine voćem i povrćem koja je pripremljena uz podršku ovog projekta", istakao je Košarac.

On je naveo da je osnova ovogodišnjeg predsjedavanja BiH Ceftom sprovođenje Sporazuma i njegovih dodatnih protokola, te sprovođenje aktivnosti iz višegodišnjeg Akcionog plana za kreiranje Regionalnog ekonomskog područja /MAP-REA/ koja se odnose na trgovinska pitanja.

"Cefta sporazum, osmišljen kao sastavni dio EU pretpristupne agende, omogućava snažnu pravnu osnovu za formulisanje i provođenje politike u ključnim područjima u vezi sa trgovinom i investicijama. Njegova uspješna primjena značajno je doprinijela stvaranju slobodne trgovinske zone u jugoistočnoj Evropi, a dosljedno provođenje njegovih odredbi stvara mogućnosti za brži napredak BiH u procesu evropskih integracija", zaključio je Košarac.

Skup je organizovan u okviru projekta "Otvoreni regionalni fond za spoljnu trgovinu jugoistočne Evrope" koji sprovode GIZ i Međunarodni trgovinski centar /ITC/.

Projekat je usmjeren je na pružanje podrške strukturama Cefte u njihovim naporima na sprovođenju obaveza iz Dodatnog protokola pet prema Cefti koji pruža okvir za uklanjanje trgovinskih prepreka između strana Cefte.

Cilj je usmjeren na dodatno olakšavanje regionalne trgovine u regionu Cefte putem smanjenja i eventualnog uklanjanja necarinskih mjera koje najviše narušavaju trgovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana